Uhapšena novinarka koja je poslednja snimila Navaljnog, optužena za ekstremizam

Novinarka koja je napravila poslednji snimak ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog pre njegove smrti, Antonina Favorska, nalazi se u pritvoru.
Favorska je pratila suđenja Navaljnom nekoliko godina, a međunarodna organizacija Reporteri bez granica saopštila je juče da je ona jedna od šest novinara širom zemlje koji su uhapšeni ovog meseca, preneo je Gardijan.
 
Ruske vlasti uhapsile su Favorsku u sredu kasno uveče i optužile je da je deo "ekstremističke organizacije" zbog objava na društvenim mrežama Navaljnove fondacije za borbu protiv korupcije, saopštila je ruska grupa za zaštitu ljudskih prava OVD-Info.
Portparolka Navaljnog Kira Jarmiš rekla je da Favorska nije ništa objavila na platformama fondacije i sugerisala da je na meti ruskih vlasti jer je radila svoj posao kao novinar.
 
OVD-Info je saopštio da je Favorska prvobitno uhapšena 17. marta nakon polaganja cveća na grob Navaljnog.
Provela je 10 dana u zatvoru nakon što je optužena za neposlušnost prema policiji, ali kada je period pritvora okončan, vlasti su je ponovo optužile i naredile joj da se pojavi danas u Basmanskom okružnom sudu u Moskvi, saopštio je OVD-Info.
 
Ona je jedna od nekoliko ruskih novinara na meti vlasti.
 
Još dve novinarke, Aleksandra Astahova i Anastasija Musatova, takođe, su privremeno zadržane nakon što su došle da se sastanu sa Favorskom u pritvorskom centru u kojem je ona zatvorena, saopštili su Reporteri bez granica.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet