Ministar BIH: Ako misli dobro Srbiji, Vučić bi trebalo da podrži rezoluciju UN o Srebrenici

Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković je ocenio da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, trebalo da podrži donošenje rezolucije u Ujedinjenim nacijama o genocidu u Srebrenici.
Ministar BIH: Ako misli dobro Srbiji, Vučić bi trebalo da podrži rezoluciju UN o Srebrenici
Foto: Beta/AP
Rezolucija je najavljena za 27. april.
"Da bi to uradio, za to treba hrabrosti i liderstva koje on u ovom slučaju još nije pokazao", kazao je Konaković za novinsku agenciju Fena.
 
Vučić je u petak izjavio da Bošnjaci spremaju rezoluciju o Srebrenici, a da će se potom tražiti ukidanje Republike Srpske i isplaćivanje ratne odštete Srbije BiH.
Ministar spoljnih poslova BiH je ocenio kao "strašno" to što je Vučić izjavio - kako je preneo Konaković - da "svet to radi da pokaže da postoje muslimani koje podržava" i to "poredeći to sa trenutnom situacijom u Gazi".
 
Vučić, smatra Konaković, "ne shvata da zaista ceo svet to radi zbog ljudskih, civilizacijskih vrednosti. Mnogo je zemalja širom sveta koje se sećaju i obeležavaju genocid, uče decu šta sa zaista tamo (u Srebrenici) desilo. To ljudi širom sveta rade zbog budućnosti, a nikako zbog prošlosti!".
 
Ukazao je da Vućić genocid u Srebrenici ponovo naziva "tragedijom i zločinom", ne priznajući presude sudova sa kojima je Srbija obavezna da sarađuje i zbog svog zakonodavstva.
 
"Zbog toga sam siguran da (Vučić) nema dovoljno kredibiliteta kada govori o međunarodnom pravu u vezi s drugim temama", kazao je Konaković.
 
Komentarišući Vučićevu izjavu da će "razgovarati s (predsednikom RS Miloradom) Dodikom da bi se smanjile političke tenzije u BiH", on je ocenio da bi bilo dobro da predsednik Srbije, ako ima uticaj na Dodika, traži od njega da prestane sa secesionističkim porukama i aktivnostima.
 
"Upozoravo sam više puta i Dodika i ostale političare u RS da će ovakva politika i njega (Dodika) i entiitet voditi u sve dublju izolaciju što se uopravo dešava. Sada ih upozoravam da će sigurno biti još gore ako ovako nastave i da neće doneti ništa dobro ni sebi lično, ali, nažalost, ni narodu koji živi u RS", kazao je Konaković.
  • zztop

    30.03.2024 18:40
    Potočare će AV pamtiti dok je živ ...
  • Dalibor

    30.03.2024 17:01
    Do BiH
    Je njemu stalo koliko i 1992. Uostalom, njemu je stalo samo do para i sprdnji prema narodu Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet