Ambasada SAD u BiH: Sankcije se mogu primeniti na bilo koju instituciju, uključujući i banke

Sankcije SAD mogu se primeniti na bilo koju instituciju, uključujući banke, koje pružaju materijalnu podršku sankcionisanim pojedincima ili kompanijama, saopštila je američka ambasada u BiH.
To su naveli povodom gašenja računa sankcionisanim pojedincima i kompanijama.
 
Ambasada SAD naglasila je da su banke dužne da obezbede da njihove interne politike usklađenosti i upravljanja rizicima, uzmu u obzir sve primenjive politike sankcija.
"Banke, baš kao i bilo koje drugo privatno preduzeće, imaju pravo da odluče sa kim će poslovati i imaju pravo da  raskinu bankovne odnose ako to smatraju potrebnim i primerenim, u skladu sa njihovim internim korporativnim politikama", navela je ambasada SAD u BIH.
 
Dodala je da se od banaka koje posluju u BiH treba zatražiti odgovor na pitanje kako sankcije SAD utiču na njihovo poslovanje i klijentelu.
"Kada Sjedinjene Države sankcionišu određeno fizičko ili pravno lice, to je urađeno na osnovu činjenica koje su nam pokazale da se ta osoba ili pravno lice bavi koruptivnim, antidemokratskim ili antidejtonskim aktivnostima", navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se da je to "vrlo rigorozan i ozbiljan proces, zasnovan na zakonima i propisima SAD", kao i da će SAD nastaviti da koriste sankcije da bi "pojedince i pravne subjekte pozvali na odgovornost za ove ili druge vrste destabilizujućeg ponašanja".
 
"Vlada SAD ne spekuliše o mogućim daljim sankcijama", navela je američka ambasada u SAD.
  • SAO Romanija

    03.04.2024 09:33
    Ko neće sa nama bez njega se može ! Ima ko hoće da sarađuje sa RS i da uskoči na upražnjeno mesto Amerikanaca, recimo Orban to pametno radi.
    Tu su naravno BRICS, Kina i najveća Evropska ekonomija po BDP-u to je Rusija koja je prestigla Nemačku.
  • Plaćač poreza

    02.04.2024 22:58
    @Vule
    Ako misliš na propast Rusije, Dodika, svakog na svetu ko podržava Rusiju propast tih političara, država i naroda upravo gledaš. Ako si pomislio na propast USA :) onda si stvarno na nivou Huta iz Jemena, Palestinskog Hamasa i Talibana, nećeš to dočekati. Sama ideja je smešna. Stvaralačko društvo da najboljom savremenim tehnologijama, naukom, privredom, ekonomijom i izdvajanjem za vojsku u visini od 40% ukupne globalne vojne potrošnje ne može da "propadne" kako ti to kažeš. Ne budi smešan. Amerika je jedina svetska supersila i to će i ostati. Svima koji to nisu do sada nisu shvatili, krajnje je vreme.
  • Particulare matter

    02.04.2024 22:09
    @Limanac
    Rusija je jedina imperijalna sila današnjice. Držali su pod pretnjom oružja pola Evrope pod okupacijom kao i bivše sovjetske republike da ih ne nabrajam. Svi pobegli od njih glavom bez obzira 1989. Gangster koji ratuje, bombarduje Ukrajinu već treću godinu,bombardovani Siriju, otima rudno bogatstvo na istoku Ukrajine, pravi diverzije, izvela državni udar u Ukrajini 2014. godine, Diktatura i aurokratija. Drži Kavkaske narode i desetine drugih surovom silom u federaciji. Još je Staljin izveo genocid nad ukrajinskim narodom u Holodomoru.Ne Ne daju tom nesretnom narodu sto godina da živi svoj život. Sila i nepravda od države.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.