Ustavni sud Ugande potvrdio anti-gej zakon

Ustavni sud Ugande potvrdio je takozvani anti-gej zakon kojim se dozvoljava smrtna kazna za "težu homoseksualnost".
Ustavni sud Ugande potvrdio anti-gej zakon
Foto: Beta/AP
Taj zakon koji je predsednik Ugande Joveri Museveni potvrdio u maju prošle godine, podržavaju mnogi u toj istočnoafričkoj zemlji, ali je javno osuđen od strane aktivista za ljudska prava i međunarodne zajednice.
 
Aktivisti su osporili zakon pred Ustavnim sudom, međutim sud je odbio da ga obori, obrazlažući da je on legalno donet od strane parlamenta i da ne krši ustav zemlje, a poručio je i da pripadnici gej zajednice ne bi smeli da budu diskriminisani kada traže lekove.
Zakon definiše "težu homoseksualnost" kao slučajeve homoseksualnih odnosa sa maloletnim i drugim kategorijama ugroženih lica, ili kada je počinilac zaražen virusom HIV. Osumnjičeni za "pokušaj teške homoseksualnosti" može biti kažnjen zatvorom do 14 godina, a za krivično delo "homoseksualost u pokušaju" kazna je do 10 godina.
 
Homoseksualnost je već nezakonita u Ugandi prema zakonu koji potiče još iz kolonijalne ere koji je kriminalizovao "protivprirodnu seksualnu aktivnost". Kazna za to delo je doživotni zatvor.
Ujedinjene nacije su izrazile duboku zabrinutost kada je zakon donet, kancelarija UN za ljudska prava ga je nazvala "receptom za sistematsko kršenje prava" LGBTQ+ osoba i drugih manjina, a Svetska banka je stopirala nove kredite Ugandi, rekavši da su "neophodne dodatne mere kako bi se osiguralo da projekti budu usklađeni sa ekološkim i društvenim standardima banke".
 
Predsednik SAD Džozef Bajden je taj zakon nazvao "tragičnim kršenjem univerzalnih ljudskih prava".
 
Homoseksualnost je nezakonita u 30 od 54 država afričkog kontinenta. Mnogi Afrikanci takvo ponašanje smatraju uvezenim sa Zapada, a ne seksualnom orijentacijom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.