Predsednica Perua satima ispitivana zbog navoda o ilegalnom bogaćenju

Predsednicu Perua Dinu Boluarte su tužioci ispitivali satima tokom istrage, da bi tvrdili da li je protivzakonito primila stotine hiljada dolara u gotovini, luksuznim satovima i nakitu.
Predsednica Perua satima ispitivana zbog navoda o ilegalnom bogaćenju
Foto: Beta/AP
Tužilaštvo tereti Boluarte za ilegalno bogaćenje i neprijavljivanje imovine.
 
U govoru koji je prenosila televizija, ona je posle ispitivanja u petak optužbe nazvala "lažnim".
Pred kamerama se razmetala jednim od svojih Roleks satova i nizom zlatnih narukvica i ogrlica koje su izazvale istragu.
 
Rekla da je samo deo nakita njen, a da je satove dobila "kao pozajmicu" od guvernera južnog poljoprivrednog regiona Ajakučo Vilfreda Oskorima.
"Trebalo bi da priznam da sam pogrešila što sam prihvatila satove na pozajmicu", rekla je ona i dodala da "pošto ovi satovi nisu njeno vlasništvo, nije bila dužna da ih prijavi".
 
Međutim, ona je ranije tvrdila sasvim suprotno: da su Roleks satovi "plod njenog rada".
 
Skandal sa Roleks satovima je izbio pošto su mediji polovinom marta preneli seriju fotografija Boluarte s raznim luksuznim satovima još dok je bila članica Vlade 2021. i 2022. godine.
 
Ona je potom tvrdila da ima samo jedan sat koji je sama kupila. 
 
Policija je na zahtev javnog tužioca pre sedam dana pretresla njen dom "radi zaplene satova marke Roleks".
Peruanski zakon zahteva od zvaničnika da prijave nakit čija je cena veća od 2.791 dolara, a procene su da nakit predsednice, uključujući Kartije narukvicu i satove, vredi čak 500.000 dolara.
 
Ako dođe do krivičnog gonjenja, peruanska predsednica ne može, po Ustavu, biti izvedena na suđenje pre kraja mandata - jula 2026. godine.
  • U

    06.04.2024 19:31
    Dalekom
    Peruu se poštuju zakoni, a Srbija postala zemlja bez zakona, gde je uskom krugu ljudi na vrhu vlasti sve dozvoljeno, od prisvajanja našeg novca do života
  • Kad

    06.04.2024 19:19
    Će kod nas
    Proveriti imovinu predsednika, bivšeg premijera i bliskih saradnika, to je sasvim normalno i prirodno, jednom godišnje, ali ne kobajag
    Da vidimo, kredit za stan 450kvm na Dedinju, kolika je rata, kolika plata, koliko učešće, poreklo keša za učešće
    Normalno, ništa strašno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.