FOTO Eksploatisani kineski radnici u Italiji za 93 evra pravili torbe koje se prodaju za 1.800

Eksploatisani kineski radnici u Italiji, koje su u pogonima u okolini Milana nelegalno zapošljavali neovlašćeni podizvođači, pravili su torbe i druge artikle za modnu kuću "Đorđo Armani".
FOTO Eksploatisani kineski radnici u Italiji za 93 evra pravili torbe koje se prodaju za 1.800
Foto: Beta/AP
U tom slučaju su navodno zanemareni propisi o zdravlju i bezbednosti radnika, kao i pravila kojima se regulišu radno vreme, pauze i slobodni dani, preneo je AP.
 
Italijanska kompanija negirala je optužbe da je počinila pomenute zloupotrebe u sadejstvu sa firmom "GA Operations", koja proizvodi odeću, dodatke i dekoracije za kuće za brendove grupe "Đorđo Armani".
"Oduvek smo sprovodili mere kontrole i prevencije kako bismo sveli na minimum zloupotrebe u lancu snabdevanja, a 'GA Operations' sarađivaće s najvećom transparentnošću sa nadležnim telima po tom pitanju", navodi se u saopštenju Armanija.
 
 
Prema policiji, "GA Operations" je angažovao podizvođača, koji je potom angažovao neovlašćene kineske podizvođače, da bi oni zapošljavali radnike mimo procedura, a neki od njih bili su u Italiji ilegalno. Dodaje se da je to deo sistema "caporalato", ilegalnog posredovanja i eksploatacije radnika, koji se najčešće događa u poljoprivrednom sektoru.
 
"Sistem omogućava enormno uvećanje profita tako što kineska fabrika zapravo proizvodi artikle, smanjujući troškove rada korišćenjem neregistrovanih i ilegalnih radnika", navodi se u saopštenju.
 
 
Policija je objavila i to da je kineski podizvođač plaćen 93 evra za torbu, koju je modna kuća prodala za oko 1.800 evra.
 
 
Četiri kineska vlasnika fabrike su podvrgnuti odvojenim krivičnim istragama zbog svojih uloga u tim zloupotrebama, a "GA Operations" nije pod istragom, ali je stavljen pod sudski nadzor na period do godinu dana, ističe policija.
 
  • Н

    09.04.2024 07:55
    Н
    Док је људи биће трговине и експлоатације,само како се ко снађе и ко на шта пристаје. Пимера,Грађани Србије су пристали да раде и преживљавају за најнижа примања у Европи,и то им је пласирано као успешна економска политика,коју добар део подржава. О чему даље коментарисати,филозофирати,указивати?
  • Дуле

    08.04.2024 21:56
    Удариш фирму на ђубре од 10 евра па продаш за 1000.Генијални, демократски,душебрижни запад.
  • Djordje

    08.04.2024 11:14
    @Djordje
    Vi mora da ste neki bot! Posto sam napisao da Kina isto radi kod nas i da ima podrsku nase drzave i da nikom nista, ali Vi ocigledno citate sta je Vama volja ili spinujete. Drugi deo mog komentara odnosio se na budale koje su spremne da daju novac za firmiranu robu, iako ona realno ne vredi vise od "ta famozna 93 dolara" za koje ste se uhvatili. Ali, mozda je moj recenicni sklop previse komplikovan za neimenovanog komentatora. A da ste tako zaludjeni za prava radnika, kao i vecina ljudi u Srbiji, ne biste za 1.maj rostiljali, vec bi protestovali kao sto to cine u celom svetu. Dvostruki arsini. I kod nas su radnici u pelenama u Korejskoj fabrici, u Boru rade kao robovi, pa da cujem, jel bio neki veliki protest u Srbiji? Jel blokiran bio Beograd? Dakle, pokusavate da spinujete i to na los nacin.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.