Ministar odbrane Hrvatske: Nema trke u naoružanju sa Srbijom, Hrvatska je jača i članica je NATO

Ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić je, povodom najave da će i Srbija nabaviti francuske borbene avione "Rafal", izjavio da nema trke u naoružanju među tim državama.
Ministar odbrane Hrvatske: Nema trke u naoružanju sa Srbijom, Hrvatska je jača i članica je NATO
Foto: Pixabay
Kako je rekao, Hrvatska je jača i kompaktnija oružana sila i članica je NATO.
 
"Ne možemo govoriti ni o kakvoj trci u naoružanju u regionu jer Hrvatska je članica NATO-a, a Srbija nije i tu je kraj priče", izjavio je Anušić.
Upitan o najavi iz Srbije da bi molga kupiti "Rafale", Anušić je odgovorio da se Beograd može naoružavati koliko god hoće jer je to njegovo pravo, a da je Hrvatska jača i kompaktnija oružana sila.
 
"Oni (Srbija) nisu mnogo napredovali od pre 35 godina, a i tada, kada smo bili samoorganizovani, pobedili smo ih. Jedino što mogu kazati jeste da im čestitam na njihovim 'Rafalima' i da im želim sreću s njima", rekao je taj funkcioner vladajuće Hrvatske demokratske zajednice.
Povodom izjava predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da je Hrvatska kupovinom "Rafala" nabavila samo jednu skupu cipelu, a da druga nedostaje - da nema protiv-vazduhoplovnu odbranu, dovoljno municije i mnogo drugog, Anušić je odgovorio da je kupovina "Rafala" najveća investicija Hrvatske u odbrambene snage od Domovinskog rata čime će se postići da će imati najjače vazduhoplovstvo u regionu.
 
"E sada, kad govorimo o drugoj cipeli koju spominje predsednik, naravno da ona ide s prvom. Radi se o protiv-vazduhoplovnoj odbrani koja je u procesu nabavke. Radarski sistemi su u planu i proceduri nabavke", dodao je Anušić.
 
Hrvatska je 2021. potpisala ugovor s Francuskom o kupovini 12 polovnih francuskih borbenih aviona, vredan 999 miliona evra.
 
Premijer Andrej Plenković najavio je ranije da će prvi avioni stići u Hrvatsku krajem aprila.
  • Mile

    09.04.2024 12:47
    Da tako je
    Niste vi u nato ,vi ste okupirani .odavno ste podigli belu zastavu.

  • Rezolucija 743 UN

    09.04.2024 09:03
    Pa i nisu pobedili, ostala je UN 743 rezolucija koja je ozvaničila RSK i Hrvati je potpisali 94-te ( i time kapitulirali) i ta rezolucija se od tada nije menjala i na snazi je i uvek može ponovo da se aktivira.
    A verovatno se čeka trenutak kad će Protestanti Anglosaksonci ( čitaj Austrija, Nemačka ) ponovo pokušati da izađu na topla mora koja sad drže Pravoslavci i Katolici. Krenuće tako što će se tražiti ponovo RSK za Srbe u Hrvatskoj, onda malo sukoba, i Hrvatska će biti rasparčana, Srbi će dobiti RSK, a Mađarska i Austrija će dobiti izlaz na Jadran, kao i Italija svoj deo.
  • Fića

    09.04.2024 08:31
    Bez pomoći...!
    Bez pomoči Vatikana i njihove donacije od 3 milijarde dolara na početku razdruženja, kao i aktivne pomoći Amerike, Nemačke, Engleza i mnogih drugih, njihova nasilna secesija bi propala kao onomad 1972 - ge na Raduši.
    Tuđman je rekao :
    "Rata ne bi bilo, da ga nije htela Hrvacka..."...!
    Arihivi Nemačke su otvoreni i tamo se pominje razgovor H. Kola i M. Kučana, gde Kol pominje Srbiju i "doprinis Srba i Srbije u slamanju Nemačkih osvajačkih ambicija...i da nam to nisu zaboravili... ".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet