Pacijenti u Francuskoj koji se ne pojave na zakazanom pregledu biće kažnjeni sa pet evra

Pacijenti u Francuskoj koji propuste da se pojave na zakazanom pregledu kod lekara opšte prakse bez dobrog izgovora biće kažnjeni globom od pet evra, prema predlogu vlade.
Pacijenti u Francuskoj koji se ne pojave na zakazanom pregledu biće kažnjeni sa pet evra
Foto: Pixabay
Kako prenosi Gardijan, premijer Francuske Gabrijel Atal kazao je da su medijski profesionalci procenili da se svake godine ne pojavi 27 miliona pacijenata na zakazanom pregledu, dodajući: "Ne možemo da dozvolimo da se to nastavi".
 
On je najavio kaznu od pet evra kao deo niza mera čiji cilj je da se ojača zdravstvena služba koja "puca po šavovima" zbog nedostatka osoblja, sve većih troškova i rastuće potražnje.
Međutim, lekarski sindikati i grupe pacijenata odmah su kritikovali predlog.
 
Predsednik Udruženja lekara hitne pomoći Patrik Pelu procenio je da to neće funkcionisati.
 
"To je samo porez... i krajnji rezultat će biti da će zdravstveni sistem biti na gubitku", naveo je on.
Lekar opšte prakse Lik Dikesnel kazao je za lokalni radio da bi bolje bilo "edukovati ljude nego govoriti profesionalcima da ih oporezuju, što će zaoštriti odnose sa pacijentima".
 
Atal je kazao da će ovaj korak biti deo zakona za koji se nada da će ga parlament odobriti, a na snagu će stupiti u januaru sledeće godine.
 
Svako ko bude zakazao pregled moraće da da detalje o svojoj kreditnoj kartici.
 
"Ako se pacijent ne pojavi na pregledu, a da o tome nije obavestio lekara 24 sata unapred ili ga otkazao, doktor će moći da ga kazni s pet evra", rekao je Atal.
 
Na lekaru će biti da odluči da li je razlog za propušten pregled dovoljno razuman da kazna bude izbegnuta. 
 
Atal je naveo da bi kazna mogla da smanji broj propuštenih termina za 20 miliona.
  • коментатор

    09.04.2024 08:03
    Услед све акутнијих проблема које здравствени системи на Западу имају због све веће популације коју треба да служе - апсолутно оправдана мера. Симболична за сада, али битно је да се успостави систем кажњавања и наплате, па ће се лако моћи износ казне подизати кроз време.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet