Širi se požar na Durmitoru, ugrožen biodiverzitet

Požar koji je u nedelju izbio u mestu Stupsko polje proširio se zbog lošeg vremena i ugrozio granični pojas Nacionalnog parka Durmitor i okolinu, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore.
Širi se požar na Durmitoru, ugrožen biodiverzitet
Foto: 021.rs
"Požar je primećen u nedelju i od ponedeljka su nepovoljne vremenske prilike izazvane vetrom uticale na širenje požara koji je ugrozio granični pojas NP Durmitor, ali i okolinu", piše u saopštenju.
 
Direktor NP Durmitor Pero Popović rekao je da su zaposleni u tom nacionalnom parku danima na terenu sa minimalnim sredstvima za gašenje požara, i da rizikuju svoje zdravlje i život.
On je rekao da je Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u nedelju poslao kanader.
 
"Međutim, ovde je potrebna duža i temeljnija intervencija iz vazduha jer je teren nepristupačan i vatra se brzo širi", istakao je Popović.
Prema njegovim rečima, ugrožen je biljni i životinjski svet nacionalnog parka.
 
"Apelujem i pozivam državne organe i službe da nam pomognu jer je reč o požaru koji preti da će ‘progutati’ ogromna prostranstva u parku i van njega", poručio je Popović.
 
Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore se, kako je saopšteno, pored MUP-a, obratilo za pomoć i Vojsci Crne Gore.
 
NP Durmitor je apelovao na sve vlasnike imovine, meštane i posetioce da se uzdrže od paljenja trave, grana i ostalog materijala.
 
"Praksa paljenja može štetiti biodiverzitetu nacionalnih parkova i narušiti prirodne vrednosti parka, ali i ugroziti zdravlje ljudi i naneti štetu njihovoj imovini", upozorili su iz NP Durmitor.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.