Finska razmatra uvođenje posebnih odeljenja u školama za nasilnu decu

Finska vlada predložila je osnivanje hibridnih jedinica za učenje u osnovnim školama kako bi se pomoglo deci sklonoj nasilju, preneo je javni servis Finske "Ile".
Finska razmatra uvođenje posebnih odeljenja u školama za nasilnu decu
Foto: Pixabay
U predlogu ombudsmanke za pitanja dece Eline Pekarinen navodi se da bi u posebnim jedinicama radili profesionalci koji bi pružali ciljanu podršku problematičnoj deci.
 
Ministarka obrazovanja Ana-Maja Henrikson rekla je da se slaže sa idejom da se koriste psihijatri i specijalisti kako bi radili sa decom koja su nasilna i samodestruktivna.
"Predlog treba shvatiti ozbiljno. Moramo da ispitamo i razmislimo o tome kako bi to moglo da se primeni i na koji način. Osim preventivnih mera, potrebni su nam bolji alati da intervenišemo u ozbiljnim situacijama", rekla je Henrikson.
 
Prethodno je premijer Finske Peteri Orpo izrazio podršku predlogu ombudsmanke, rekavši da decu koja se ponašaju nasilno treba ukloniti iz učionica i poslati u hibridne jedinice.
Finski zakoni predviđaju da svako dete ima osnovno pravo na pristup javnom obrazovanju, bez obzira na uspeh u školi ili fizičke potrebe, ili čak zločine koje je možda počinilo, što znači da se deca ne mogu izbaciti iz obrazovnog sistema, bez obzira na njihovo ponašanje.
 
U Finskoj traje rasprava kako da se bolje pristupi deci s problematičnim i destruktivnim ponašanjem, nakon što je 12-godišnjak ubio jednog i ranio dvoje učenika u jednoj školi u Finskoj. 
  • @xqt

    10.04.2024 13:43
    Da li možete tako pametni i stručni da nam obrazložite zašto u tim "normalnim zemljama u kojim ne vladaju kRadikali" se pojavljuju ta nasilna deca? Da ne gledaju potajno Pink i Hepi?
  • Maja

    10.04.2024 11:36
    Ma kako to?Oni imaju nasilnu decu?Zar kod njih sve ne vrca od sreće?
  • nema

    10.04.2024 10:49
    Apsolutno se slažem, sa decom sa problematičnim ponašanjem treba da se radi posebno, a ne da se njima bave vršnjaci. Imali smo slučaj nasilnika u razredu, gde su ostala deca bila upozorena da ga "ne izazivaju" da koriguju svoje ponašanje, stalno u grču od sledećeg incidenta......umesto da je on premešten u odeljenje gde bi se stručnjaci bavili njime, nisu ostala deca dužna, ni sposobna da , da se nose sa takvim ponašanjem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.