Umetnički direktor Nikšićkog pozorišta nije dozvolio predstavu o nasilju nad ženama: Tema "izlizana"

Platforma "U pravo vreme" saopštila je da umetnički direktor Nikšićkog pozorišta Janko Jelić nije dozvolio izvođenje predstave "IzloŽene" koja se bavi temama rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama.
Umetnički direktor Nikšićkog pozorišta nije dozvolio predstavu o nasilju nad ženama: Tema "izlizana"
Foto: Pixabay

Jelić je, kako ističu, kao razlog zbog kojeg ne dozvoljava izvođenje predstave naveo da je "tema diskriminacije nad ženama izlizana i da su žene u Crnoj Gori te koje diskriminišu, te da je priča o diskriminaciji i nasilju nad ženama vid angažovane propagande", prenosi portal Analitika.

"Nedozvoljavanje izvođenja predstave koja ističe različite oblike i forme diskriminacije i nasilja nad ženama pokazuje nepoštovanje prema svim ženama koje su izgubile život usled partnerskog ili porodičnog nasilja, ženama koje su trpele ili trpe nasilje i ženama koje trpe diskriminaciju, a u konačnom i prema umetničkom radu i potrebi da se otvoreno razgovara o ovim problemima", poručuju iz platforme "U pravo vreme".

Napominju da je u Crnoj Gori u periodu od 2020. do 2022. godine počinjeno pet femicida.
 
"Umesto da podstiče dijalog i osvešćivanje, Jelić jer je u poziciji moći, ograničava slobodu izražavanja i negira stvarnost s kojom se mnoge žene suočavaju svakodnevno, a aktivnosti ovakvog tipa naziva propagandom. Pozivamo umetničku zajednicu i širu javnost da se suprotstave ovakvom pristupu i podrže umetnost koja hrabro preispituje društvene norme i nepravde", poručuju iz platforme "U pravo vreme".
 
Ovo, kako naglašavaju, nije samo ograničavanje slobode izražavanja, već i podrivanje napora za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja i nepravde.
 
Predstava se, podsećaju, izvodi kroz projekat "Izloženo nasilje". Igranje predstave je besplatno, ulaz se ne naplaćuje, niti se od umetničkih institucija traže finansijska sredstva. Predstava je kroz ovaj projekat igrana šest puta u opštinama na severu Crne Gore.
 
Predstavu "IzloŽene" izvodi nezavisna teatarska scena Bunt, a rediteljka je Sandra Vujović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.