Mađarska uvodi nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

Mađarska vlada će uvesti nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, izjavio je danas ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.
Mađarska uvodi nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda
Foto: Pixabay
Taj potez treba da zaštiti mađarske poljoprivrednike od tržišnih fluktuacija izazvanih jeftinijim ukrajinskim uvozom.
 
Nađ je novinarima rekao da je odluka Evropske unije iz 2022. da dozvoli bescarinski uvoz iz Ukrajine, doneta radi pomoći ukrajinskoj ekonomiji posle ruske invazije, dovela do "prevelike ponude i značajno niskih cena" na evropskom poljoprivrednom tržištu.
On je optužio EU i Evropsku komisiju da nisu zaštitili evropske poljoprivrednike koji nisu mogli da se takmiče sa jeftinijim uvozom, i naveo da će Mađarska uvesti dodatne zaštite u okviru svojih nadležnosti.
 
"Brisel i Evropska komisija su izdali mađarske poljoprivrednike i umesto toga podržavaju ukrajinske oligarhe", kazao je Nađ.
Mađarska nema dobre odnose sa susednom Ukrajinom i jedna je od zemalja EU koje su pružile najmanju podršku Kijevu od početka ruske invazije.
 
Ubrzo posle početka ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Mađarska je objavila da neće da dostavlja oružje Kijevu ni da dozvoli njegovo prebacivanje preko svoje istočne granice. Budimpešta se takođe protivila uvođenju sankcija Moskvi i pretila da će blokirati finansijsku pomoć EU Ukrajini.
 
Nađ ​​je danas rekao da je vlada usvojila plan u pet tačaka za pomoć mađarskim poljoprivrednicima, koji uključuje zahtev da prodavci i logističke kompanije izveštavaju mađarsku vladu o proizvodima koji se uvoze preko Ukrajine, bez obzira na zemlju njihovog porekla.
 
Dodao je da se ograničenja odnose i na prerađene proizvode od ukrajinskog žita.
 
Mađarska je prošle godine zabranila uvoz 24 ukrajinska poljoprivredna proizvoda, ali je navela da će dozvoliti njihov transfer preko svoje teritorije. Zabrana se odnosila na žitarice, uljarice, brašno, jestivo ulje i nekoliko proizvoda od mesa. Vlada je prošlog meseca skinula sa te liste ukrajinski prirodni med.
  • Agroekonomista

    11.04.2024 20:20
    Protekcionizam
    E ovako izgleda kada političari brinu o intersima naroda. To je slika države sa kičmom.
  • Poljoprivreda

    11.04.2024 20:16
    A šta je sa našom poljoprivredom? Misli li neko o njoj?
  • Banaćanin

    11.04.2024 17:06
    Madjarskoj trebalo bi pod hitno staviti joj neke sankcije. Do kada oni će imati glas Rusije više? Nek propadaju polako kao i Rusija pa da vide madjari ko su stvarni ZLI Rusi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.