Preminuo O Džej Simpson, NFL zvezda

Nekadašnja čuvena NFL zvezda i holivudski glumac koji je oslobođen optužbi da je ubio bivšu suprugu i njenog prijatelja O Džej Simpson umro je u 76. godini, saopštila je danas njegova porodica.
Preminuo O Džej Simpson, NFL zvezda
Foto: Beta/AP
Porodica je na društvenoj mreži X objavila da je O Džej Simpson umro u sredu od raka.
Simpson se obogatio i proslavio igrajući američki fudbal, ali će ostati upamćen i po "Suđenju veka", u kojem mu se sudilo za ubistvo bivše žene Nikol Braun Simpson i njenog prijatelja Ronalda Goldmana u Los Anđelesu u junu 1994. godine.
 
Televizija je prenosila suđenje, a taj slučaj izazvao je veliko interesovanje, debate o rasi, polu, porodičnom nasilju, nedoličnom ponašanju policije, ali i o tome kako se pravosuđe odnosi prema poznatima.
Porota krivičnog suda proglasila ga je nevinim za ubistvo 1995. godine, ali ga je odvojena porota građanskog suda 1997. godine proglasila odgovornim i naložila mu da plati 33,5 miliona dolara članovima porodice Braun i Goldman.
 
 
Deceniju kasnije, zajedno sa još petoricom muškaraca sukobio se sa dvojicom dilera sportskih memorabilija u hotelskoj sobi u Las Vegasu i osuđen je za oružanu pljačku i ostala krivična dela, pa je proveo u zatvoru devet godina.
 
"Ne mislim da većina Amerikanaca misli da sam to uradio. Dobio sam hiljade pisama i telegrama od ljudi koji me podržavaju", rekao je Simpson 1995. godine za Njujork Tajms, nedelju dana pošto ga je porota oslobodila krivice za ubistvo Braun i Goldman.
 
Simpson je 11 sezona igrao u NFL, od čega devet u Bafalo Bilsima. Njegova najbolja sezona bila je 1973. kada je pretrčao 2.003 jarde i postao prvi raningbek koji je premašio 2.000 jardi.
 
"Bio sam deo istorije tog sporta. Ostavio sam trag", rekao je Simpson nekoliko godina kasnije.
 
U februaru je otkriveno da boluje od raka.
  • A3

    12.04.2024 06:33
    Negativna popularnost
    Najpoznatiji ubica koji to nije bio.
  • Opovo

    12.04.2024 03:46
    NG
    Bio je sjajan u "Golom pištolju" sa Lesli Nilsenom.
  • Koma

    11.04.2024 21:14
    Najpoznatiji bračni medijator

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.