Bajden: Najoštrije osuđujem napad Irana na Izrael, nećemo oklevati da preduzmemo mere

Američki predsednik Džozef Bajden najoštrije je osudio iranski napad na Izrael i dodao da će pozvati lidere zemalja G7 da pruže zajednički diplomatski odgovor.
Bajden: Najoštrije osuđujem napad Irana na Izrael, nećemo oklevati da preduzmemo mere
Foto: Beta/AP
"Iran i njegovi saveznici koji deluju iz Jemena, Sirije i Iraka pokrenuli su vazdušni napad bez presedana na vojne objekte u Izraelu. Najoštrije osuđujem ove napade. Po mom nalogu, da bi podržala odbranu Izraela, američka vojska je tokom protekle nedelje rasporedila avione i razarače balističkih projektila u region", naveo je Bajden u saopštenju.
 
Dodao je da su, zahvaljujući raspoređivanju aviona i projektila i "izvanrednoj veštini" pripadnika američke vojske, SAD pomogle Izraelu da obori skoro sve dronove i rakete koje je Iran ispalio. 
"Pozvaću svoje kolege, lidere G7 da koordiniraju ujedinjeni diplomatski odgovor na drski napad Irana. Moj tim će sarađivati sa kolegama širom regiona", naveo je Bajden.
 
Istakao je da će Vašington ostati u bliskom kontaktu sa izraelskim zvaničnicima.
"I pored toga što danas nismo videli napade na naše snage ili objekte, ostaćemo oprezni zbog svih pretnji i nećemo oklevati da preduzmemo sve neophodne mere kako bismo zaštitili naš narod", poručio je Bajden.
 
Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji. 
 
Iran je lansirao i jednu seriju balističkih raketa u pravcu Izraela, javili su iranski mediji.
  • Bosa

    14.04.2024 17:07
    Čačkaju mečku Ameri već godinama u Rusiji i Iranu gde nemaju nikakvu moć. Strašno je koliko im ljudski životi nista ne predstavljaju kad je njihov finansijski i geopoliticki i teres u pitanju. Nisu mogli da pomere Rusiju sad probaju da kreiraju rat na drugom frontu. Ničija nije do zore gorela, doći će i njima kraj, već se iznutra raspadaju.
  • milicica

    14.04.2024 12:59
    bog ubio
    dementne politicare i pokvarenu drzavu kad namecu svetu rat i propast. Istina JE gde god se ratuje tu su AMERICKE stetocine. OSTAVITE SVET DA PROPADA NA PRIRODAN NACIN A NE DA BI VAMA ILO DOBRO

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.