Priznala da je kupcima širom SAD prodavala delove tela ukradene iz mrtvačnice Harvarda

Deniz Lodž, supruga bivšeg upravnika mrtvačnice Medicinske škole na Harvardu, izjasnila se krivom po federalnoj optužbi da je kupcima slala delove ljudskog tela ukradene sa fakulteta.
Priznala da je kupcima širom SAD prodavala delove tela ukradene iz mrtvačnice Harvarda
Foto: Beta/AP
Lodž se izjasila krivom u petak pred američkim Okružnim sudom u Srednjem okrugu Pensilvanije po optužbi za "međudržavni transport ukradene robe", navodi se u sudskim dokumentima, prenosi AP.
 
Federalni tužioci su prošle godine najavili optužbe protiv Lodž, njenog supruga Sedrika i petoro drugih ljudi, u navodnoj šemi u kojoj je mreža ljudi širom SAD kupovala i prodavala delove ljudskih tela ukradene sa Harvarda i mrtvačnice u Arkanzasu.
Tužioci navode da je Deniz Lodž pregovarala o onlajn prodaji između 2018. i marta 2020, uključujući dve desetine ruku, dva stopala, devet kičmi, delove lobanja, pet seciranih ljudskih lica i dve secirane glave.
 
Vlasti su saopštile da su secirani delovi tela doniranih školi uzeti između 2018. i početka 2023. bez znanja ili dozvole škole. 
Muškarac iz Pensilvanije, Džeremi Poli iz Tompsona, čeka na izricanje presude nakon što je prošle godine priznao krivicu za zaveru i međudržavni transport ukradene imovine.
 
Advokatica Deniz Lodž, Houp Lefeber, u intervjuu koji je dala u februaru, za krađu tela okrivila je Sedrika Lodža i naglasila da se njena klijentkinja "samo učestvovala" u tome. Lefeber je rekla da je "ono što se ovde dogodilo pogrešno", ali niko nije izgubio novac i da je incident "više moralna i etička dilema nego krivični slučaj".
 
Sedrik Lodž, suprug optužene Deniz, bio je menadžer mrtvačnice Harvardskog programa za anatomske poklone, a optužen je za dozvolu pristupa mrtvačnici potencijalnim kupcima kako bi odabrali ostatke koje žele da kupe.
Kako navode tužioci, on je odabrane delove krao i nosio svojoj kući u Nju Hempširu, da bi zatim delove tela kupcima slao poštom. 
 
Tela donirana medicinskoj školi Harvard koriste se u obrazovne, nastavne ili istraživačke svrhe, a kada više nisu potrebni, leševi se obično kremiraju, a pepeo se vraća porodici donatora ili sahranjuje na groblju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.