Zelenski potpisao kontroverzni zakon o pooštravanju pravila mobilizacije

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je danas kontroverzni zakon o pooštravanju pravila mobilizacije.
 Zelenski potpisao kontroverzni zakon o pooštravanju pravila mobilizacije
Foto: FoNet/AP
Kako se navodi na sajtu Vrhovne rade, zakon koji će omogućiti da stotine hiljada Ukrajinaca budu pozvani u vojsku najpre je potpisao predsednik parlamenta Ruslan Stefančuk.
 
Prema rečima zamenika predsednika Vrhovne rade Aleksandra Kornijenka, neke odredbe zakona će stupiti na snagu nakon objavljivanja, dok će većina stupiti na snagu za mesec dana, prenosi Tass.
Vrhovna Rada je 11. aprila usvojila zakon koji je bio prilično kontroverzan i izazvao je uzbunu na društvenim mrežama. Očekivalo se da će predvideti demobilizaciju i rotaciju aktivnih vojnika, ali su te odredbe u poslednjoj fazi uklonjene iz zakona,  što znači da vojnici koji se bore od februara 2022. još uvek ne znaju kada će biti demobilisani.
 
Zakon pooštrava proceduru mobilizacije i kazne za one koji je izbegavaju, a precizira ko sve može biti pozvan u vojsku i na osnovu toga se očekuje se da će biti regrutovano više stotina hiljada Ukrajinaca.
 
Zbog ratnog stanja, vojno sposobnim muškarcima zabranjen je odlazak u inostranstvo, ali ne postoji procedura za pozivanje regruta koji su van države.
  • Fića

    17.04.2024 09:16
    Žalosno je...!
    Žalosno je što se Slovenski narodi ubijaju među sobom i to u interesu anglo - saksonaca.
    Nadao sam se da če biti pametniji od nas sa Balkana i da če ih naše zle '90 - te poučiti , ali...!
  • Već viđeno

    17.04.2024 07:07
    Tako su i kod nas ‘90.-tih mobilizovali samo onoga, koga su mogli “nahvatati”, a to su bili seljaci i radnici društvenih firmi, ostalo ništa.
    Mobilizacija za decu “glavonja”, takođe nije postojala.
    Drugim rečima, bilo je, udri po sirotinji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.