Pravljenje seksualno eksplicitnih "dipfejk" sadržaja postaje krivično delo u Engleskoj i Velsu

Kreiranje seksualno eksplicitnih "dipfejk" sadržaja će postati krivično delo u Engleskoj i Velsu, jer raste zabrinutost zbog zloupotrebe AI u cilju zlostavljanja žena, piše CNN.
Pravljenje seksualno eksplicitnih "dipfejk" sadržaja postaje krivično delo u Engleskoj i Velsu
Foto: Pixabay
Nacrt zakona predviđa da svako ko napravi seksualno eksplicitnu sliku neke druge odrasle osobe bez njenog odobrenja, pa čak i ako nema nameru da tu sliku podeli sa bilo kim, rizikuje krivično gonjenje i novčanu kaznu bez gornjeg limita, saopštilo je ministarstvo pravde Velike Britanije.
 
U Engleskoj i Velsu već sada je ilegalno deliti eksplicitne "dipfejk" sadržaje bez saglasnosti osobe čije se lice koristi u izradi sadržaja, a prekršiocima preti kazna zatvora.
"Dipfejkovi" su slike ili video snimci koji su stvoreni manipulacijom, često uz korišćenje veštačke inteligencije, a sa ciljem stvaranja utiska da je neko učinio ili rekao nešto što zapravo nije.
 
Britanska ministarka za zaštitu žrtava Lora Faris rekla je da će, "koliko ona zna", ove dve države članice Velike Britanije biti prve na svetu koje će zabraniti stvaranje seksualno eksplicitnih "dipfejkova".
Prema nacrtu zakona, ovo se odnosi na pornografiju, ali i na golotinju, nezavisno od toga da li je konotacija erotska.
 
Novo krivično delo biće uvedeno kroz izmene i dopune postojećeg krivičnog zakonika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.