Bošnjačka udruženja iz Srebrenice traže istragu protiv Vučića i Dodika zbog negiranja genocida

Udruženje žrtava i svedoka genocida i Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" pozvali su Tužilaštvo BiH, kao i tužilaštva u Federaciji BiH da sprovedu istragu protiv Aleksandra Vučića.
Bošnjačka udruženja iz Srebrenice traže istragu protiv Vučića i Dodika zbog negiranja genocida
Foto: Screenshot (Instagram/buducnostsrbijeav)
Takođe, zatražena je istraga i protiv Milorada Dodika, a razlog je negiranje genocida.
 
Ova udruženja su zatražila da Ministarstvo pravde BiH, preko Ministarstva spoljnih poslova BiH obavesti Međunarodni sud pravde u Hagu i Ujedinjene nacije da je Vučić negirao presudu Međunarodnog suda pravde iz februara 2007. godine, kojom je Srbija proglašena odgovornom za nesprečavanje i nekažnjavanje genocida u Srebrenici.
Pozvali su se na Vučićevu jučerašnju izjavu na Sajmu privrede u Mostaru da je "pred Međunarodnim sudom pravde utvrđeno da Srbija ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici‘".
"Na ovaj način predsednik Srbije je povredio Krivični zakon BiH, koji je dopunjen odlukom visokog predstavnika o negiranju presuda međunarodnih i domaćih sudova i negiranju zločina genocida i zločina protiv čovečnosti", naveli su u saopštenju.
 
Još su zatražili da državni organi BiH obaveste Međunarodni sud pravde i UN, da predsednik Srbije ne poštuje presude Međunarodnog suda pravde, kao najvišeg svetskog pravnog autoriteta.
  • Хајнал

    17.04.2024 21:09
    Жртве рата
    Био би ред да се и српске и хрватске жртве спомињу у тој резолуцији, а не само муслиманске.
  • zztop

    17.04.2024 19:32
    Pa nemojte kišobrandžiju kriviti , onda nije bio tako moćan ...
  • B&B

    17.04.2024 14:19
    Ne postuju ni vasi mentori Amerikanci, oni ga ni ne priznaju za svoje drzavljane

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.