Dodik tokom ročišta čitao knjigu, smatra da Tužilaštvo protiv njega nema nikakve dokaze

U Sudu BiH danas je održano ročište u procesu protiv predsednika Republike Srpske i vršioca dužnosti Službenog glasnika RS Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.
Dodik tokom ročišta čitao knjigu, smatra da Tužilaštvo protiv njega nema nikakve dokaze
Foto: 021.rs
Dodik je na ročištu rekao da Tužilaštvo nema nikakve dokaze.
 
"Ovo je improvizacija celog slučaja", rekao je Dodik, dodavši da je to i dokaz "zlih namera Tužilaštva BiH".
Tokom ročišta Dodik je čitao knjigu, a na pitanje sudije Sene Uzunović, ko je sve prisutan u sudnici, on je samo podigao ruku, potvrdivši tako da je prisutan.
 
Na današnjem ročištu saslušani su Vladimir Janković i Mila Devušić, bivši direktori Službenog glasnika Republike Srpske.
Janković je rekao da je funkciju vršioca dužnosti direktora obavljao dva dana, te da je iz zdravstvenih razloga podneo ostavku, kao i zbog činjenice da je shvatio da ovaj poziv nije za njega, jer ne odgovara njegovoj stručnoj spremi.
 
Na pitanje tužiteljke Nives Kanevčev, koja mu je predočila njegovu izjavu datu u Agenciji za istrage i zaštitu (Sipa), gde je naveo da je ostavku dao zbog velikog stresa, Janković je naveo da nije mogao obavljati dužnost kako je mislio.
 
Na pitanje advokata Dodikove odbrane, svedok Janković je odgovorio da niko na njega nije vršio pritisak da preuzme posao niti da da ostavku.
 
Devušić je tokom saslušanja prezentovala proceduralni način na koji se akti pripremaju da bi se objavili u Službenom glasniku RS.
 
Posle ročišta je u Istočnom Sarajevu održana konferencija za novinare na kojoj je Dodik rekao da je BiH kolonija, u kojoj stranci nameću sve, biraju sudije i tužioce, koji potom sude demokratski izabranim političlim predstavnicima.
 
"BiH je u sistematskoj krizi, ona nije trebalo da bude organizovana. Dejtonski sporazum je greška, jer je njime napravljena ovakva BiH", kazao je on.
 
Novinarima su se obratili i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić i premijer RS Radovan Višković, a svi su ocenili da je proces protiv Dodika politički motivisan i da proces protiv njega nije zasnovan na pravnim osnovama.
 
Dodikov advokat Goran Bubić ponovio da je reč o "simuliranom suđenju, s ciljem da se Dodik eliminiše iz političkog života i to na neustavan i nezakonit način".
 
"Ako budu poštovane činjenice i pravo, očekuju se oslobađajuća presuda", kazao je Bubić.
 
Advokat Anto Nobilo rekao je da Dodik nije počinio nikakvo krivično delo, već se kroz fingirani krivični postupak protiv Dodika pokušavaju rešiti neki politički procesi.
 
Nobilo tvrdi da visoki predstavnik nema zakonodavna ovlaštenja, kao i da sadašnji visoki predstavnik Kristijan Šmit nije imenovan u Savetu bezbednosti UN-a u skladu sa utvrđenim procedurama.
 
"Mi ćemo to dokazati, pod uslovom da Sud prihvati naše dokaze", naveo je on.
 
Advokat Goran Petronijević ocenio je da se u procesu protiv Dodika radi o"klasičnom primeru zloupotrebe pravosuđa u političke svrhe", s namerom da se on smeni sa političke funkcije.
 
Dodik je optužen jer je potpisao ukaz o proglašenju zakona o neizvršavanju odluka visokog predstavnika i neobjavljivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS, dok je Lukić optužen što je te zakone objavio u Službenom glasniku RS.
 
Te zakone je prethodno poništio visoki predstavnik Kristijan Šmit, koji je prethodno doneo izmene Krivičnog zakona BiH prema kojima je neizvršavanje njegovih odluka krivično delo.
  • Tty

    18.04.2024 16:50
    Zna li se?
    Da nije držao knjigu naopako?
  • VOJKAN

    18.04.2024 10:34
    to on smatra ,
  • Brdsko

    17.04.2024 20:49
    Planinski
    Najbahatiji pored Vučića, gore ne može.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.