U Severnoj Makedoniji u sredu predsednički izbori

U Severnoj Makedoniji će u sredu, 24. aprila, biti održan prvi krug predsedničkih izbora, na kojima će se za mesto šefa države boriti sedam kandidata.
 U Severnoj Makedoniji u sredu predsednički izbori
Foto: Pixabay
Najveće šanse da prođu u drugi krug imaju dosadašnji predsednik Severne Mekedonije Stevo Pendarovski, kojeg u kadidaturi za drugi madat podržava vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i Gordana Siljanovska Davkova, kadidatkinja makedonske opozicione konzervativne partije VMRO DPMNE.
 
Prema poslednjoj objavljenoj anketi Centra za politička istraživanja i komunikacije (CRPC), za Gordanu Siljanovsku Davkovu glasalo bi 20,4 odsto ispitanika, a za Pendarovskog bi glasalo 16,8 odsto ispitanika.
Retorika ta dva kandidata se poslednjih dana, u kampanji koja je formalno počela 4. aprila, zaoštrila toliko da se Pendarovski požalio Komisiji za sprečavanje i zaštitu od diskriminacije da su Siljanovska Davkova i VMRO DPMNE u više navrata, na javnim skupovima i mitinzima, iznosili lične uvrede i klevete na njegov račun, sa elementima govora mržnje.
 
Proevropski političar Pendarovski, koji je je kao zajednički kandidat SDSM i albanske DUI, pre pet godina pobedio Siljanovsku Davkovu u drugom krugu izbora, očekuje da će to uraditi i ovaj put.
Očekivani drugi krug predsedničkih izbora biće održan zajedno sa parlamentarnim izborima 8. maja.
 
Na parmentarnim izborima učestvovaće 17 izbornih lista, a pet koalicija i tri partije su predala liste u svih šest izbornih jedinica.
 
Sve tri najveće partije – SDSM, VMRO DPMNE i DUI na ovim izborima nastupaju u koalicijama sa manjim partijama, a i opozicione partije etničkih Albanaca su se ujedinile u koaliciju "Vredi", u pokušaju da poraze vladajuću DUI, koja je na vlasti više od 20 godina i koju optužuju za kriminal i korupciju.
 
Analitičati procenjuju da će naveći broj madata u parmanentu sa 120 mesta dobiti koalicija "Tvoja Makedonija" opozicione VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, za koju bi, prema anekti CRPC, glasalo 22,8 odsto ispitanika, dok bi glas konkurentskom SDSM i koliciji "Za evropsku budućnost" "dalo 16,3 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.