Ursula fon der Lajen gubi podršku, Plenković među kandidatima za šefa EK

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen polako gubi podršku konzervativne grupacije evropskih stranaka (EPP) za novi mandat na čelu EK.
Ursula fon der Lajen gubi podršku, Plenković među kandidatima za šefa EK
Foto: Beta/AP
Verovatno je da će je zameniti ili grčki premijer Kirijakos Micotakis, hrvatski premijer Andrej Plenković ili predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, rekli su izvori u političkom vrhu EU za nemački Bild. 
 
Kako piše taj list, i Plenković i Micotakis već su izrazili interesovanje za ponudu da budu kandidati za naslednika Ursule fon der Lajen. 
Izvori su naveli da Fon der Lajen nema podršku za novu kandidaturu za mesto predsednice EK čak ni unutar svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Izvori Bilda navode da u prilog toj tvrdnji govori činjenica da CDU u tekućoj kampanji za izbore za Evropski parlament ne koristi plakate sa fotografijama aktuelne predsednice EK. 
 
Bild ocenjuje da su zbog poteza Fon der Lajen tokom sadašnjeg mandata razočarani koalicioni partneri EPP-a, kao što su Zeleni koji nisu zadovoljni tempom zelene tranzicije EU, kao i desničari, koji su po svaku cenu hteli da spreče izbor kandidata levice za predsednika EK, a sada Fon der Lajen zameraju nedovoljno desnu politiku.
List podseća i na aferu sa netransparentnom nabavkom vakcina protiv korone koje je proizveo Fajzer, kao i na snažne kritike koje su upućene Fon der Lajen zbog njenog svrstavanja na stranu Izraela u sukobu sa Hamasom i Iranom. 
 
Bild još ocenjuje da za Fon der Lajen problem predstavlja sve slabija popularnost i ugled francuskog predsednika Emanuela Makrona koji joj je bio snažan oslonac u dolasku na čelo EK.
  • EU standardi

    25.04.2024 14:06
    @Dogodine u Botošu
    U pravu ste, Hrvatska nam je primer kako treba raditi. Za početak sprovesti ono što više od 30 godina odbijate da sprovedete: proterati i pobiti većinu Hrvata iz Srbije uz bombardovanje kolone izbeglica kada su već napustili zemlju i taj dan potom obeležavati svake godine kao nacionalni praznik. Potom preostalima ukinuti pravo na jezik i pismo uz prigodno povećavanje potrebnog procenta za ostvarivanje takvog prava u nekoj sredini. I da niste zaboravili da aerodrom u Beogradu nazovete "Slobodan Milošević". Hrvatska je primer, tako je.
  • gosn mikica

    22.04.2024 08:15
    ŠTA
    traže se ili žene ili nesposobni ..
  • Dogodine u Botošu

    21.04.2024 20:32
    Bravo za Hrvatsku. Jos uvek moze da nam bude primer kako treba raditi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet