Sunak: Od juna počinje deportacija migranata iz Britanije u Ruandu

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je da će prvi avion koji će vratiti tražioce azila u Ruandu poleteti u tu afričku zemlju za 10 do 12 nedelja.
Sunak: Od juna počinje deportacija migranata iz Britanije u Ruandu
Foto: Beta/AP
Sunak je rekao da ne želi da otkriva precizne detalje plana, ali je dodao da je vlada uradila konkretne pripreme za povratak tražilaca azila, prenosi Rojters.
 
"Mogu da potvrdim da je određena lokacija za mesto poletanja, da su zakazani komercijalni čarter letovi i da imamo 500 izuzetno obučenih pojedinaca spremnih da otprate ilegalne migrante do Ruande, a angažovaćemo još 300 ljudi narednih nedelja", rekao je Sunak.
Vlada Rišija Sunaka sačinila je nacrt zakona kojim će tražioci azila iz Ruande moći da budu deportovani nazad, a Sunak je pozvao Gornji dom britanskog parlamenta, Dom lordova, da prekine blokiranje ključnog zakona koji bi vlastima dozvolio da deportuju tražioce azila u Ruandu.
 
Vrhovni sud Velike Britanije procenio je prošle godine da je plan o vraćanju azilanata iz Ruande nezakonit jer Ruanda nije bezbedna zemlja za izbeglice.
U odluci se ističe da se tražioci azila suočavaju sa "realnom pretnjom od zlostavljanja" i da bi Ruanda mogla da ih vrati u matične zemlje iz kojih su otišli.
 
Torijevci, međutim, žele da pošalju određeni broj tražioca azila u Ruandu kako bi odvratili migrante od prelaska Lamanša u malim čamcima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet