Senat SAD usvojio: 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan, čeka se Bajdenov potpis

Gornji dom američkog Kongresa Senat usvojio je sinoć ubedljivom većinom zakon o pomoći od 95 milijardi dolara Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, posle više meseci odlaganja i žustrih rasprava.
Senat SAD usvojio: 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan, čeka se Bajdenov potpis
Foto: Pixabay
Dokument sada ide predsedniku Džozefu Bajdenu na potpisivanje.
 
Senat je sa 79 prema 18 glasova odobrio četiri zakona koje je Predstavnički dom Kongresa usvojio u subotu, nakon što su republikanski čelnici prošle nedelje naglo promenili pravac i dopustili glasanje o 95 milijardi dolara većinom vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu i američkim partnerima u Indo-Pacifiku.
Bajden, koji je radio sa vođama Kongresa da dobije podršku, rekao je u saopštenju odmah posle donošenja zakona da će ga potpisati u sredu i početi proces slanja oružja Ukrajini, u vreme kada ruske invazione snage napreduju i kada Kijevu nedostaju vojne zalihe.
 
"Večeras se dvopartijska većina u Senatu pridružila donjem domu Kongresa da bi odgovorila na poziv istorije u ovom kritičnom trenutku", rekao je Bajden.
Od 95 milijardi dolara, najveći deo od 61 milijarde dolara ide Ukrajini, zatim 26 milijardi dolara kao ratna pomoć Izraelu i humanitarna pomoć građanima Gaze i 8,12 milijardi za suprotstavljanje kineskim pretnjama u Tajvanu i Indo-Pacifiku.
 
Američki zvaničnici rekli su da bi jedna milijarda pomoći mogla odmah da bude poslata Ukrajini, dok će ostali deo uslediti narednih nedelja. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet