EU zvanično usvojila direktivu o pravu na popravku uređaja

EU je zvanično usvojila novu direktivu o pravu na popravku uređaja koja treba da podstakne ljude da popravljaju kupljene proizvode umesto da kupuju nove.
EU zvanično usvojila direktivu o pravu na popravku uređaja
Foto: Pixabay
Kako se navodi na sajtu Evropskog parlamenta, za direktivu o pravu na popravku uređaja je glasalo 584 poslanika, dok je samo troje bilo protiv, uz 14 uzdržanih.
 
Evropska unija već zahteva od kompanija da ponude minimalnu dvogodišnju garanciju na proizvode, ali nova pravila idu korak dalje.
Kompanije su prema novim pravilima nakon isteka garancije i dalje obavezne da popravljaju uobičajene proizvode za domaćinstvo, uključujući pametne telefone, televizore, mašine za pranje veša, usisivače i druge predmete.
 
Ako se proizvod pokvari dok je pod garancijom, potrošači mogu da biraju između zamene ili popravke.
Ako se odluče za popravku, garancija će biti produžena na godinu dana.
 
Pravila nalažu da kompanije moraju da ponude popravke po razumnoj ceni kako se kupci ne bi namerno odvraćali od popravke svog proizvoda.
 
EU će od proizvođača zahtevati da obezbede rezervne delove i alate, a istovremeno će im zabraniti korišćenje "ugovornih klauzula, hardverskih ili softverskih tehnika koje ometaju popravke".
 
Nova pravila će stupiti na snagu kada budu objavljena u Službenom listu EU, a države članice Evropske unije će imati dve godine da ih usvoje u svom zakonodavstvu.
  • Lasm

    24.04.2024 17:31
    I pravo da samostalno uradimo nesto skroz rutinski kao sto je zamena baterije telefona bi bilo krajnje razumno..
  • Nikola

    24.04.2024 15:13
    Šteta za Srblje
    Ako EU popravlja uređaje, bacaće manje otpada koje naši donose i prodaju.
  • bubika

    24.04.2024 13:20
    Bravo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.