Američke obaveštajne agencije veruju da Putin nije naredio ubistvo Navaljnog

Američke obaveštajne agencije veruju da ruski predsednik Vladimir Putin verovatno nije naredio ubistvo opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, piše Vol strit džornal (WSJ).
Američke obaveštajne agencije veruju da Putin nije naredio ubistvo Navaljnog
Foto: Beta (AP)
Vodeći ruski opozicionar Aleksej Navaljni umro je 16. februara u arktičkoj kaznenoj koloniji. EU i SAD direktno su okrivili Rusiju za smrt Navaljnog i uvele joj nove sankcije.
 
Ali Vol strit džornal piše danas da se nekoliko američkih obaveštajnih agencija, uključujući Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA), kancelariju Direktora nacionalne obaveštajne službe i obaveštajnu jedinicu američkog Stejt departmenta slažu da Putin verovatno nije naredio smrt Navaljnog "u tom trenutku".
Kako piše list, američke obaveštajne agencije podelile su tu ocenu sa nekim evropskim obaveštajnim agencijama, ali su neki evropski bezbednosni zvaničnici i dalje skeptični oko ideje da Putin nije imao direktnu ulogu u smrti Navaljnog, obzirom na čvrstu ruku kojom vlada Rusijom.
 
"Američka procena zasnovana je na nizu informacija, uključujući neke tajne obaveštajne podatke i analizu javno dostupnih činjenica, kao što je tajming smrti Navaljnog koja je bacila senku na Putinov reizbor", piše Vol strit džornal.
Saveznik Navaljnog Leonid Volkov je rekao za taj list da je ideja da Putin nije bio informisan i da nije odobrio ubistvo Navaljnog "smešna".
 
Kancelarija Direktora nacionalne obeveštajne službe, koja nadzire američke obaveštajne agencije nije želela da komentariše tu temu, piše list.
 
Putin je negirao bilo kakvu umešanost u smrt Navaljnog. Ruski predsednik je prošlog meseca rekao da se samo nekoliko dana pre smrti Navaljnog složio da razmeni opozicionara u razmeni zatvorenika, potvrđujući tvrdnje bliskog saveznika Navaljnog da su Rusija i zapadni zvaničnici postigli dogovor o razmeni.
 
Kako prenosi Politiko, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je video izveštaj Vol strit Džornala.
 
"Ne bih rekao da je to materijal visokog kvaliteta koji zaslužuje bilo kakvu pažnju. Neki vrlo prazni argumenti. Oni su kako izgleda to planirali za subonje čitanje svetskog auditorijuma", rekao je Peskov ruskim novinarima.
  • Ssy

    27.04.2024 22:57
    Pa ko veruje, nek veruje
    Putin nije naredio ubistvo Navaljnog. To je istinito kao i vest da je brnabićka raspisala izbore bez vođinog mešanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet