Hiljade pristalica socijalista traže od premijera Španije da ne podnese ostavku

Hiljade pristalica Socijalističke partije u Španiji (PSOE) okupile su se u Madridu uz molbu premijeru socijalisti Pedru Sančezu da ne podnese ostavku.
Hiljade pristalica socijalista traže od premijera Španije da ne podnese ostavku
Foto: Beta (AP)
Sančez je ostavku najavio kao mogućnost zbog istrage protiv njegove supruge zbog trgovine uticajem i korupcije.
 
Simpatizeri socijalista i zvanični te partije okupili su se ispred sedišta PSOE uzvikujući: "Pedro, predsednik", a na transparentima je pisalo: "Potreban si Španiji" i "Pedro, ne predaj se".
Sančez (52), koji je na vlasti od 2018. godine, obustavio je svoje aktivnosti i u sredu iznenadio Španiju najavom ostavke na mesto šefa vlade jer je sud u Madridu najavio preliminarnu istragu protiv njegove supruge Begonje Gomez.
 
"Moram da stanem i razmislim da bih odlučio da li da ostanem na čelu Vlade", napisao je Sančez na društvenim mrežama.
Lideri stranke su danas imali sastanak da zamole Sančeza da ostane na vlasti, ali su ga prekinuli da bi se pridružili skupu.
 
Analitičari smatraju da bi izlaz iz krize bilo glasanje o poverenju Sančezu u Parlamentu čime bi se pokazalo da li premijer i njegova vlada i dalje imaju većinsku podršku.
 
Stručnjaci nisu isključili mogućnost njegove ostavke, dok opozicija smatra da je to izborna taktika Sančeza i njegov spektakl da bi se pokazao kao žrtva u cilju dobijanja još veće podrške.
 
Državno tužilaštvo je u četvrtak zatražilo zatvaranje sudske istrage zbog korupciju protiv supruge premijera, pokrenute po žalbi udruženja koje je priznalo da ju je zasnovalo isključivo na novinskim člancima.
 
"Javni tužilac traži poništenje postupka koji je 16. aprila pokrenuo sud u Madridu i odbacivanje slučaja", rekao je javni tužilac za AFP.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet