Važno istraživanje pokazalo: Bajden najmanje popularan američki predsednik u poslednjih 70 godina

Aktuelni američki predsednik Džozef Bajden je sa 38,7 odsto podrške najmanje popularan američki predsednik u poslednjih 70 godina, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja javnog mnjenja.
Važno istraživanje pokazalo: Bajden najmanje popularan američki predsednik u poslednjih 70 godina
Foto: Beta/AP
To je čak ispod nivoa podrške koju su svojevremeno imali Ričard Nikson i Džimi Karter, što ugrožava Bajdenove šanse za reizbor, preneli su američki mediji.
 
Bajden (81) je u prvom kvartalu 2024. godine ostvario podršku od 38,7 odsto anketiranih, tri odsto manje od podrške koju je u istom periodu svog mandata imao predsednik Džordž Buš, navodi se u istraživanju agencije Galup, prenosi Njujork post.
"Oko šest meseci pre izbora, Bajden stoji na slabijoj poziciji nego bilo koji prethodni predsednik", zaključili su Galupovi anketari.
 
Isto istraživanje pokazuje da je bivši predsednik Donald Tramp, koji se nadmeće sa Bajdenom za drugi mandat u Beloj kući, dobio podršku 46,8 odsto anketiranih.
Njujorški dnevnik navodi da su i (nepopularni) predsednici Nikson i Karter imali veću podršku od Bajdena, sa 53,7 odsto, odnosno 47,7 odsto, dok je najveću podršku u poslednjih 70 godina imao predsednik Dvajt Ajzenhauer sa čak 73,2 odsto.
 
Rezultati Galupovih anketa o javnoj podršci američkim predsednicima, koje se sprovode od početka mandata Ajzenhauera 1952. godine, snažan su indikator uspešnosti za kandidate koji nastoje da osvoje drugi mandat u Beloj kući, navodi "Njujork post".
 
Istorijski gledano, svaki predsednik u proteklih sedam decenija sa podrškom iznad 50 odsto uspevao je da osvoji drugi mandat, osim Baraka Obame koji je sa podrškom od 46 odsto šest meseci uoči izbora uspeo da pobedi 2012. godine.
  • :)

    28.04.2024 09:46
    Let's go Brandon!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.