U Španiji uhvaćena banda kovača evra: Kako prepoznati falsifikovane novčiće?

U Španiji je uhvaćena banda kineskih falsifikatora koji su kovali lažne novčiće od dva evra. Kako se može prepoznati lažna kovanica?
U Španiji uhvaćena banda kovača evra: Kako prepoznati falsifikovane novčiće?
Foto: Pixabay
U Evropskoj uniji se najčešće falsifikuju novčanice od 50 i 20 evra, što ima logike – em su to najčešće banknote, em vrede više nego 10 evra, a mnogo su manje šanse da ih neko uzme pod lupu nego novčanice od 100 ili 200 evra, piše DW.
 
Iz Španije je ove sedmice stigla vest da je policija uz pomoć Evropola u Toledu razbila grupu falsifikatora novca koji su skovali pola miliona vrlo kvalitetnih falsifikata novčića od dva evra.
Taj policijski ulov opisan je kao najvažniji na polju falsifikata u Evropi u poslednjih deset godina.
 
Uhapšeno je deset kineskih državljana, a španska policija je saopštila da ih juri već šest godina. Kažu, novčićima je izuzetno teško ući u trag.
Novčići nemaju hologram i sigurnosne pečate poput papirnog novca. Ali, opet imaju dovoljno karakteristika da ih je teško iskopirati.
 
"Ne morate biti ekspert da razlikujete falsifikovani i pravi novčić“, piše na sajtu nemačke Savezne banke.
 
Navode da su simboli utisnuti na kovanici evra jasno ispupčeni i konture se vide jasno. Ivice novčića takođe imaju simbole i neravnine, kako bi i slepe osobe mogle da ih raspoznaju. Falsifikatori teško uspevaju da ih verno preslikaju.
 
Verovatno građani ne hodaju okolo sa magnetima u džepu, ali nemačka Savezna banka kaže da je magnet prilično dobar način da se proveri autentičnost.
 
"Zbog posebnog bezbednosnog materijala, srednji deo novčića od dva evra je blago magnetičan. To znači da novčiće magnet pomalo odiže, ali će otpasti čim se magnet blago protrese“, navodi se na sajtu banke.
 
Sa druge strane, spoljni prsten kovanice od dva evra – baš kao ni kovanice od 10, 20 i 50 centi – ne može biti privučen magnetom.
 
"Pravi novčići od jednog, dva i pet centi su presvučeni bakrom i vrlo su magnetični", dodaje se.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet