Češka podigla starosnu granicu za odlazak u penziju i smanjila penzije

Češka vlada odobrila je reforme penzionog sistema, kojima je povećana starosna granica za odlazak u penziju i smanjen iznos penzija za buduće penzionere.
Češka podigla starosnu granicu za odlazak u penziju i smanjila penzije
Foto: Pixabay
Reforme su usvojene sa ciljem da se uštede milijarde dolara budžetskih sredstava, i njome se starosna granica pomera za sedam meseci, odnosno sa navršenih 65 godina starosti, na 65 godina i sedam meseci, prenosi Rojters.
 
Takođe, smanjuju se penzije za buduće penzionere za oko osam odsto u poređenju sa trenutnim iznosom penzije.
Dodaje se da se poput mnogih drugih razvijenih zemalja i Češka suočava sa pritiskom na svoj fiskalni sistem zbog starenja populacije, sve većeg očekivanog životnog veka i niske stope nataliteta.
 
"Ove promene će sprečiti kolaps penzionog sistema i obezbediti dostojanstvene penzije i za današnju mladu generaciju", rekao je premijer Petr Fijala.
Reforma koju uvodi češka vlada desnog centra ima za cilj da održi prosečno vreme koje građani provode u penziji na oko 21 godinu, a to znači da će se i ubuduće, uporedo sa promenom očekivanog životnog veka, menjati i starosna granica za odlazak u penziju.
  • Професор

    02.05.2024 23:44
    Видим и они "процветаше" од кад су у ЕУ. Нема Европи спаса ако не почне да се рађа по троје деце у породици.
  • Дуле

    02.05.2024 22:11
    Треба им пара за оружје за Украјину.
  • roy

    02.05.2024 16:15
    Ovo nas sve ceka, samo je pitanje kad. Ne nuzno smanjenje penzija, ali produzenje radnog veka sigurno.

    Produzavace se ljudski vek, to je izvesno. A trebalo bi i izjednaciti starosnu granicu muskaraca i zena, to nema smisla - moj pokojni otac je u penziji koju je svakako zasluzio "uzivao" pune 4 godine.

    Vidim to i pitam se vredi li ziveti? Imam fakultet, dakle sigurno idem u starosnu penziju i nemam sanse za staz - i onda jos cele 4 godine, uuuuuuu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet