Rusija raspisala poternicu za Zelenskim i Porošenkom

Rusija je pokrenula krivični postupak protiv predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i raspisala poternicu za njim.
Rusija raspisala poternicu za Zelenskim i Porošenkom
Foto: Beta/AP
Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije stavilo je na poternicu i bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka i još nekoliko ukrajinskih zvaničnika, javljaju ruske agencije.
 
Vladimir Aleksandrovič Zelenski traži se na osnovu Krivičnog zakona Ruske Federacije, a nije navedeno prema kom članu tog zakona, prenela je Ria Novosti.
Navedeno je da je Zelenski rođen 25. januara 1978. godine u Krivom Rogu, te da je 2019. postao predsednik Ukrajine.
 
Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je poternicu i za bivšim ukrajinskim predsednikom Porošenkom, a takođe je navedeno samo da se traži zbog krivičnog dela, koje nije konkretizovano.
Porošenko Petar Aleksejevič, rođen 1965. godine, rodom iz grada Bolgrada, bio je predsednik Ukrajine od 2014. do 2019. godine.
 
Poternice za Zelenskim i Porošenkom pojavile su se u bazi podataka ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, a sadrže i fotografije obojice.
 
Na poternici su se našli i komandant kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Pavljuk, te sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (NSDC) Ukrajine Aleksandar Litvinjenko, bivši ministar pravde Ukrajine Pavel Petrenko, bivši šef Službe bezbednosti Ukrajine Valentin Nalivajčenko, bivši ministar finansija Ukrajine Aleksandar Šlapak i bivši šef Narodne banke Ukrajine Stepan Kubiv.
 
Nalivajčenko je uvršten ranije u Rusiji na listu terorista i ekstremista.
 
Članovi Krivičnog zakona zbog kojih su stavljeni na poternicu nisu otkriveni.
Istražni komitet Rusije je u januaru optužio Šlapaka i Kubiva za finansiranje vojne operacije kijevskog režima protiv Donbasa.
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije nedavno je stavilo na poternicu i poslanike ukrajinskog parlamenta Alekseja Gončarenka i Vladimira Parasjuka, kao i bivšeg prvog potpredsednika ukrajinske vlade Vitalija Jaremu.
  • Realno

    05.05.2024 09:18
    Samo onako
    Nismo mi jedine budale ima i većih na koje se ugledamo.Dokon pop krsti jariće,a Rusi slabo pale Jelcin im ratvalio državu jes da je bila nikakva pa se sad setili da ratuju sa komšijama.Svašta.
  • Професор

    04.05.2024 23:44
    Хахааа ено јадничак сазвао ванредно врховну команду и тражи од армије да се више не повлаче. А на западу га пујдају како само још мало и .....они ће кобајаги ући у рат.
  • mns

    04.05.2024 22:13
    da
    to je samo pro-forme... a zeleni je odavno na meti... pitanje je je momenta kad će biti razrešen dužnosti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.