Južna Koreja će kažnjavati proizvođače koji smanje količinu u pakovanju, a ne upozore potrošače

Proizvođači i dobavljači hrane u Južnoj Koreji će morati da upozore potrošače ako smanje veličinu svojih proizvoda ili rizikuju kaznu do 10 miliona vona (oko 6.800 evra).
Južna Koreja će kažnjavati proizvođače koji smanje količinu u pakovanju, a ne upozore potrošače
Foto: Pixabay
To je saopštio antimonopolski regulator.
 
Komisija za pravednu trgovinu (FTC) je saopštila da je praksu nekih firmi da smanjuju porcije proizvoda uz zadržavanje iste cene označila kao nepoštenu transakciju koja podleže kaznama.
Većina proizvođača prerađene hrane i potrepština za domaćinstvo, kao što su toalet papir, šamponi i deterdženti, moraće da ističu etikete s upozorenjem tri meseca, ako smanje svoje proizvode na način koji podstiče povećanje jedinične cene.
 
"Promena je imala za cilj da spreči situaciju u kojoj kompanije smanjuju veličinu, standard, težinu ili količinu svojih proizvoda bez dovoljno obaveštenja, tako da potrošači nesvesno snose teret značajnog povećanja cena", navodi se u saopštenju FTC-a.
Pravilo će stupiti na snagu u avgustu nakon tromesečnog grejs perioda, a prekršioci će biti kažnjeni sa pet miliona vona (oko 3.400 evra) za prvi prekršaj i 10 miliona vona za drugi, prenosi Rojters.
 
Rast cena hrane i životnih troškova bili su glavna pitanja uoči prošlomesečnih parlamentarnih izbora, na kojima je vladajuća stranka predsednika Jun Suk Jeola pretrpela poraz.
 
Njegova vlada je preduzela različite korake u pokušaju da stabilizuje cene, uključujući smanjenje carina na uvoz hrane i vršenje pritiska na kompanije da ograniče povećanje cena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.