Crna Gora predaje amandmane na rezoluciju o Srebrenici: Cilj smirivanje političke napetosti

Crna Gora će uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država predati dva amandmana na nemačku rezoluciju o Srebrenici.
Crna Gora predaje amandmane na rezoluciju o Srebrenici: Cilj smirivanje političke napetosti
Foto: Pixabay
Ovo rade u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu, preneo je Portal RTCG.
 
Kako je nezvanično potvrđeno za Portal iz Vlade, amandmanima je predviđeno individualizovanje krivice za genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtona.
Prvi amandman glasi: "ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj skupini ili zajednici u celini". 
 
U drugom amandmanu piše: "potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama".
Tim amandmanima, kako su kazali u Vladi, sprečava se svako potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu bilo kakvih pravnih i političkih reperkusija i onemogućava se narativ ali i namera da se jedan narod želi proglasiti genocidnim.
 
Drugim amandmanom suštinski se dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu BiH, što je garantovano Dejtonskim sporazumom, s obzirom da su se od pojedinih zvaničnika mogle čuti izjave usmerene protiv RS, navodi RTCG.
  • Mina

    06.05.2024 21:27
    Jos da Nemci nisu glavni inicijatori ove rezolucije. Valjda je napad najbolja odbrana. Nadam se da ce im se sve vratiti.
  • Koja

    06.05.2024 08:42
    @novosađanin
    U pravu si 100 % !
  • Ни ко но ја!

    05.05.2024 22:27
    Одговор СераФин-у Гациц-у
    Слепо црево мора да се уклони, кад буде пуно разноразних непотребних и по тело штетних ствари...
    Е сад не контам, јел' ти знаш све ил' се правиш да знаш/не?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.