Umro Stiv Albini, producent Piksiza, Nirvane i Pi Džej Harvi

Stiv Albini, jedan od najcenjenijih muzičkih producenata današnjice i ikona nezavisne rok scene, preminuo je od srčanog udara, javio je danas portal Nju muzikal ekspres (NME).
Umro Stiv Albini, producent Piksiza, Nirvane i Pi Džej Harvi
Foto: Screenshot (YouTube/Team Coco)
Albini, koji je slavu stekao krajem osamdesetih i početkom devedesetih, producirajući Piksiz, Nirvanu i Pi Džej Harvi, preminuo je u svom muzičkom studiju Elektronik audio u Čikagu.
 
Smrt velikana produkcije su, kako se navodi, potvrdili zaposleni u studiju.
Albini je isprva bio član nekoliko američkih andergraund bendova pre nego što je producirao znamenite albume "Surfer Rosa" grupe Piksiz (1988), "Utero" grupe Nirvana (1993) i "Rid of Me" Pi Džej Harvi (1993).
Albini je bio ključna i beskompromisna figura američke indi scene tokom 1980-ih i 1990-ih, a njegovi bendovi Šelak i Big Blek bili su među najuticajnijim alternativnim grupama 20. veka.
 
Njegov uticaj je bio očigledan na nekoliko hiljada albuma na kojima je bio producent i inženjer zvuka.
 
Impresionira Albinijevim radom na njegovim bendom Big Blek, ali i Piksizima i grupom The Breeders, Kurt Kobejn ga je angažovao kao producenta na albumu iz 1993. snimljenom nakon neverovatno uspešne ploče Nevermind .
 
Često je govorio da mu se ne dopada kada ga smatraju producentom i u intervjuu za Gardijan 2023. rekao je da više voli kada ga zovu inženjer zvuka jer vidi sebe kao onog ko snima muziku benda, a ne oblikuje njegov zvuk.
 
Uvek je odbijao da uzima novac za autorska prava, naplaćujući uvek istu cenu jer je smatrao da nije moralno uzimati zauvek novac od umetnika.
 
Vodio je sopstveni studio Electrical Audio u Čikagu, i radio na novom albumu grupe Šelak To All Trains, prvom od 2014. godine, koji je trebalo da bude objavljen 17. maja.
  • Vox populi

    08.05.2024 21:34
    Odličan lik je bio, baš šteta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet