Pendarovski priznao poraz u drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji

Predsednik Severne Makedonije i predsednički kandidat socijaldemokrata Stevo Pendarovski priznao je večeras poraz u drugom krugu predsedničkih izbora.
Pendarovski priznao poraz u drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji
Foto: Pixabay
Čestitao je protivkandidatkinji Gordani Siljanovskoj-Davkovoj.
 
"Rezultati su jasni i ne nameravam da ih elaboriram. Prema dosadašnjim rezultatima, čestitam pobednicima i želim im uspešan rad u narednih četiri-pet godina. Moj koncept multietničke Makedonije danas nije dobio većinsku podršku građana. Uveren sam da samo takva Makedonija može biti prosperitetna i demokratska država", rekao je Pendarovski, javlja Makedonska radio-televizija.
Pendarovski je ocenio da nije čista savest onih koji nisu glasali na predsedničkim izborima i odlučili da ih bojkotuju.
Prema podacima Državne izborne komisije (DIK) sa 81 odsto obgrađenih biračkih mesta, Pendarovski je osvojio 29,24 odsto glasova izašlih birača, odnosno 198.288, dok je kandidatkinja opozicione VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova osvojila 64,83 odsto glasova, odnosno 439.614.
 
Glavna opoziciona partija VMRO-DPMNE i koalicija "Tvoja Makedonija" imaju znatnu prednost i na danas održanim parlamentarnim izborima u odnosu na vladajuću SDSM i koaliciju "Za evropsku budućnost", pokazuju podaci na sajtu DIK, koji se stalno ažuriraju.
 
Prema rezultatima DIK, zasnovanim na 81,22 odsto obrađenih biračkih mesta, koalicija "Tvoja Makedonija - VMRO-DPMNE" osvojila je 333.501 glas, odnosno 42,60 odsto, a koalicija "Za evropsku budućnost" i SDSM 114.218, odnosno 14,59 odsto.
 
Slede Evropski front na čelu sa Demokratskom unijom Albanaca (DUI), koji je osvojio 113.863 (14,54 odsto), Koalicija VLEN, koja je dobila 90.228 glasova (11,53 odsto), Levica, koja je osvojila 53.691 glas (6,86 odsto) i pokret ZNAM, koji je osvojio 40.671 glas (5,20 odsto).
  • Merošina

    09.05.2024 08:05
    Do sada vladajući proevropski SDSM je katastrofalno prošao i dobio samo 14% na izborima u Makedoniji. A razlog je jer su hteli da promene Ustav i ubace Bugare što je bio EU uslov.
    Sigurno da Makedonija nikad neće promeniti ustav, ali ovako loš SDSM rezultat pokazuje da ni EU put više nije onakva ekskluziva kao što je bio.
    Pratio sam Makedonske portale poslednjih godinu dve, tamo 100% poruka Makedonaca je protiv Nato, Protiv EU i potpuno su na strani Rusije, ne vole Zelenskog, i EU birokrate preziru, ne vole Bugare, Grke i Albance ,a recimo obožavaju Srbiju. I čudio sam se da je SDSM bio na vlasti jer 100% pišu protiv njega, dok recimo ovde u Srbiji ima bar ProEU botova, tamo baš ni jedan jedini Makedonac ne piše za proevropski SDSM ništa dobro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet