FOTO, VIDEO: U Moskvi vojna parada povodom 79. godišnjice pobede nad fašizmom

Na Crvenom trgu u Moskvi održana je vojna parada povodom obeležavanja 79. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.
FOTO, VIDEO: U Moskvi vojna parada povodom 79. godišnjice pobede nad fašizmom
Foto: Beta/AP
Na paradi u Moskvi učestvovalo je više od 9.000 ljudi, uključujući i više od 1.000 učesnika specijalne vojne operacije, odnosno boraca u ratu u Ukrajini, kao i više od 70 komada tehnike, i dve vazduhoplovne grupe pilotske akrobatike Ratnog vazduhoplovstva Rusije - "Ruski vitezovi" i "Striži", preneo je Sputnjik.
 
Nebo iznad Crvenog trga bojama zastave Ruske Federacije obojila je grupa od šest jurišnih aviona Su-25BM.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarali su nakratko posle parade.
 
Putin je kratko razgovarao i sa vojnicima koji su učestvovali na paradi.
 
 
On je izvršio smotru kao glavnokomandujući ruske vojske, a svečanoj paradi prisustvovali su i predsednici Belorusije, Kazahastana, Tadžikistana, Turkmenistana, Kube, Laosa i Gvineje Bisao.
Ruski predsednik je pre vojne parade čestitao Dan pobede, poručivši da će Rusija učiniti sve da ne dođe do globalnog sukoba, ali i da nikom neće dozvoliti da joj preti.
 
Kako je ranije objavljeno, Rusija na paradu nije pozvala ambasadore i zvaničnike zemalja koje smatra neprijateljskim.
 
 
Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je za Tas rekla da zvaničnici neprijateljskih zemalja nisu pozvani na paradu treću godinu zaredom.
 
"One nisu pozivane od 2022. godine jer režimi u tim zemljama vode, hajde da to formulišemo kao neprijateljsku politiku, to je termin koji je uveden, ali oni zapravo vode agresivnu politiku prema našoj zemlji, a mi to formulišemo kao hibridni rat", navela je Zaharova.
 
 
Prema njenim rečima, Rusija je na paradu pozvala boračke organizacije iz "neprijateljskih zemalja". 
 
Širom Rusije danas se održavaju vojne parade povodom 79. godišnjice pobede nad fašizmom, a najveća se tradicionalno održava u Moskvi.
  • Plaćač poreza

    09.05.2024 17:21
    Za početak neko treba da kaže da je drugi svetski rat počeo 1939. godine a pokrenule su ga nacistička Nemačka i SSSR kao saveznici. Da, SSSR je bio Hitlerov saveznik. Zajedno su napali Poljsku i podelili je, a takođe su podelili Evropu između sebe. Dok se Nemačka borila protiv zemalja Evrope i Velike Britanije, SSSR je snabdevamo Hitlera gorivom, pšenicom iz Ukrajine, ugljem i metalima i obučavao Nemačku vojsku. A nakon napada Nemačke na SSSR, već u oktobru 1941. Američki program Lend-Leasepo po kojem je iz USA u SSSR isporučeno 14 hiljada aviona, 7 hiljada tenkova, 8 hiljada protivavionakih topova, 131 hiljada mitraljeza itd, ukupne vrednosti 11 milijardi dolara, sadašnje vrednosti 180 milijardi dolara bez koje SSSR nikada ne bi pobedio Nemačku.
  • gunjka

    09.05.2024 16:06
    - Taaato, hoću još jednom pogledati kako trče slonići!
    - Nemoj, sine, već si pet puta gledao!
    - Taatoo!
    - Ajde... Četo, slušaj naredbu: stavite gas maske i tri kruga po placu!
  • Realista

    09.05.2024 15:22
    Ona stara izreka...
    Ko o čemu, ku.va o poštenju - pa tako i putin.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet