Putin na vojnoj paradi: Ruske strateške nuklearne snage uvek spremne za borbu

Ruske strateške nuklearne snage su uvek spremne za borbu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin danas u Moskvi, na vojnoj paradi povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu.
Putin na vojnoj paradi: Ruske strateške nuklearne snage uvek spremne za borbu
Foto: Beta/AP
"Rusija će učiniti sve da izbegne globalni sukob, ali nećemo dozvoliti nikome da nam preti. Naše strateške (nuklearne) snage su uvek u pripravnosti", rekao je Putin na Crvenom trgu, gde su dovežene interkontinentalne balističke rakete Jars sa nuklearnom sposobnošću.
 
Putin je hvalio ruske vojnike koji se bore u Ukrajini i optužio Zapad da "podstiče regionalne konflikte, međuetničke i međuverske sukobe" i da "pokušava da obuzda suverene i nezavisne centre globalnog razvoja".
Na paradi, održanoj po veoma hladnom vremenu, učestvovalo je više od 9.000 vojnika, među kojima je bilo oko 1.000 učesnika rata protiv Ukrajine, navodi Asošiejted pres.
 
Kremlj je saopštio da su paradi prisustvovali lideri Belorusije, Kazahstana, Uzbekistana, Kirgizije i Turkmenistana, i da su pozvani bili i predstavnici Kube i Laosa.
Američka agencija AP navodi da je Putin proslavu Dana pobede nad nacističkom Nemačkom "pretvorio u stub svoje gotovo četvrtvekovne vlasti i u opravdanje vojne akcije u Ukrajini".
 
Pobeda nad nacističkom Nemačkom ostaje najvažniji i najcenjeniji simbol junaštva zemlje i ključni element nacionalnog identiteta, iako je među živima još svega nekoliko veterana Velikog otadžbinskog rata, kako Rusija naziva poslednji svetski sukob, navodi AP.
 
Proslave Dana pobede, najvažnijeg sekularnog praznika u Rusiji, održane su danas širom zemlje, u znak sećanja na žrtvovanje u Drugom svetskom ratu.
 
"Dan pobede ujedinjuje sve generacije. Idemo napred oslanjajući se na naše vekovne tradicije i uvereni smo da ćemo zajedno osigurati slobodnu i bezbednu budućnost Rusije", rekao je Putin, koji je ove nedelje započeo peti predsednički mandat.
 
Sovjetski Savez je izgubio oko 27 miliona ljudi u Drugom svetskom ratu, ali mnogi istoričari smatraju tu procenu konzervativnom.
 
Snage nacističke Nemačke zauzele su veći deo zapadnog Sovjetskog Saveza tokom invazije započete 22. juna 1941. godine, ali ih je sovjetska Crvena armija potisnula do Berlina posle gotovo četiri godine teških borbi.
  • @Particulare matter

    10.05.2024 12:48
    @Particulare matter na ove tvoje izjave kladionice bi rekle , nuklearni rat i nestanak planete mogućnost 100% u odnosu na 0% mogućnosti da uhapsiš predsednika nuklearne sile.
    Pošto je jasno da je jedina mogućnost da planeta bude uništena i druge mogućnosti nema, bolje nemoj da pišeš takve izjave
  • /

    10.05.2024 10:07
    /
    rusija je bila partner sa hitlerom.
    zamislite sta bi bilo da 43e staljina cercil i ruzvelt nisu obrlatili
  • Volim Putina

    10.05.2024 08:27
    Ja volim Putina zato što je osvojio Ukrajinu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet