U Belgiji prekinut prenos Evrovizije pozivom sindikata na prekid vatre u Gazi

Sindikati flamanskog javnog servisa VRT u Belgiji nakratko su prekinuli prenos drugog polufinala "Pesme Evrovizije" u četvrtak da bi osudili akcije Izraela u Pojasu Gaze.
U Belgiji prekinut prenos Evrovizije pozivom sindikata na prekid vatre u Gazi
Foto: Pixabay
"Ovo je sindikalna akcija. Osuđujemo kršenje ljudskih prava od strane države Izrael. Izrael uništava slobodu štampe. Zbog toga prekidamo prenos. #CeasefireNow #StopGenocideNow", pisalo je na ekranima", prenela je novinska agencija Belga.
 
"Sa užasom već mesecima posmatramo dešavanja na Bliskom istoku", rekao je portparol sindikata ACOD-VRT.
On je izrazio uverenje da "država Izrael sprovodi genocid" i da je zato skandalozno da izraelska takmičarka učestvuje na Pesmi Evrovizije.
 
"Ne čineći ništa, Evropska radiodifuzna unija (EBU) je nažalost omogućila učešće Izraela, i zato smo odlučili da prekinemo emitovanje", rekao je predstavnik sindikata.
"Nadamo se da ćemo poslati signal Vladi Izraela da zaustavi borbe i ubistva, dozvoli pristup međunarodnim posmatračima i novinarima i da sedne za pregovarački sto", poručio je sindikat.
 
Emitovanje programa je nastavljeno posle objavljivanja poruke.
 
Zbog učešća Izraela na ovogodišnjoj Evroviziji bilo je protesta u gradu-domaćinu Malmeu, u Švedskoj. Upućeni su apel na bojkot takmičenja i kritike Evropskoj Radiodifuznoj Uniji (EBU) zbog "dvostrukih standarda". EBU je 2022. godine zbog ruske invazije na Ukrajinu isključila Rusiju iz učešća u takmičenju za "Pesmu Evrovizije".
  • NS

    11.05.2024 12:03
    Tako treba!
    Svaka čast!Bravo!!!
  • Bravo

    11.05.2024 09:38
    Za
    Belgijance,kamo sreće da sve zemlje koje prenose ,prekinu ovaj cirkus(blago rečeno)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet