Novi zakoni u Ukrajini: I zatvorenici mogu u vojsku, veće kazne za izbegavanje vojnog poziva

U Ukrajini je danas stupio na snagu Zakon o mobilizaciji, dok Kijev pred novom ofanzivom ruskih snaga nastoji da poveća broj vojnika.
Zakon je ublažen, a olakšaće identifikaciju vojnih obveznika.
 
Takođe predviđa i podsticaj vojnicima – gotovinski bonusi ili novac za kupovinu kuće ili automobila, ali ta davanja, po nekim analitičarima, Ukrajina ne može da priušti.
Poslanici su sredinom aprila izglasali zakon.
 
Nedelju dana pre toga, starosna granica za mobilizaciju spuštena je sa 27 na 25 godina.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u petak potpisao još dva zakona kojima se dozvoljava da se zatvorenici priključe vojsci i kojima se petostruko povećavaju kazne za izbegavanje vojnog poziva.
 
Od pokretanja ruske invazije u februaru 2022. hiljade Ukrajinaca su pobegle u inostranstvo da bi izbegle mobilizaciju, a među njima su čak i oni koji su preplivali reku Tisu na granici s Rumunijom i Mađarskom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.