Profesor iz Srbije i Amal Kluni u timu koji je sastavio izveštaj o mogućoj odgovornosti Netanjahua

Međunarodni krivični sud u Hagu objavio je da traži izdavanje naloga za hapšenje lidera Izraela i militantne grupe Hamas, zbog ratnih zločina.
MKS je ovu odluku doneo na osnovu izveštaja eksperata za međunarodno pravo, među kojima je Marko Milanović, profesor međunarodnog prava Univerziteta u Redingu, kao i Amal Kluni, piše Nova.rs.
 
Komisija eksperata za međunarodno pravo koju je sazvao tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan objavila je danas svoje zaključke. Komisija je osnovana na zahtev tužioca kao podrška istrazi o Bliskom istoku. 
Međunarodni krivični sud u Hagu traži naloge za hapšenje lidera Hamasa Jahje Sinvara i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua zbog optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, prilikom napada na Izrael 7. oktobra i rata u Gazi koji je usledio, rekao je za CNN glavni tužilac Karim Kan.
 
Članovi komisije jednoglasno su podržali ocenu tužioca da je sud u Hagu nadležan za slučaj i da postoje "razumni razlozi za verovanje da su navedeni pojedinci, uključujući visoke lidere Hamasa i Izraela, počinili ratne zločine ili zločine protiv čovečnosti".
Komisiji je kao akademski savetnik pomagao i Marko Milanović, profesor međunarodnog javnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta Reding. I Amal Kluni je među stručnjacima koji su savetovali Međunarodni krivični sud o traženju naloga za hapšenje.
 
Prof. dr Marko Milanović je profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Redingu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, magistrirao na Univerzitetu Mičigen i doktorirao na Kembridžu. Član je uređivačkog odbora Evropskog žurnala za međunarodno pravo (EJIL).
 
Bio je potpredsednik Evropskog udruženja za međunarodno pravo (ESIL) i gostujući profesor na više univerziteta. Radio je kao stručni saradnik sudije Tomasa Burgentala u Međunarodnom sudu pravde, 2006/2007. godine. Objavljuje radove u vodećim svetskim naučnim časopisima; njegove članke citirali su, između ostalih, i sudije Evropskog suda za ljudska prava i Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva, te Komisija za međunarodno pravo UN.
 
Bio je zastupnik ili savetnik stranaka u predmetima pred Međunarodnim sudom pravde, Evropskim sudom za ljudska prava i Ustavnim sudom Srbije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.