Dodik: U narednih 30 dana predložićemo FBiH sporazum o mirnom razdruživanju

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će u narednih 30 dana Federaciji BiH, kao strani potpisnici Dejtonskog sporazuma, biti predložen sporazum o mirnom razdruživanju.
Dodik: U narednih 30 dana predložićemo FBiH sporazum o mirnom razdruživanju
Foto: 021.rs
Dodao je da srpski narod više ne može da živi u BiH.
 
"Mi danas krećemo sa formalnom odlukom da se traži mirno razgraničenje. Predložićemo da se prvo razjasne političke nadležnosti vezano za entitete, a da sačuvamo i ostavimo sadašnji model funkcionisanja privreda i u roku od nekoliko godina da to prilagodimo modelu mirnog razgraničenja", rekao je Dodik u Bratuncu.
On je rekao da srpski narod naprosto više ne može da živi u ovoj BiH, da je ovo što su Bošnjaci uradili sa rezolucijom o Srebrenici bespravno i da nisu uvažili Srbe.
 
Dodik je podsetio na to da Predsedništvo BiH nije razmatralo ovo pitanje, a da bez odluke ovog tela ne može biti pokrenuta inicijativa u UN.
Nije nikakvo čudo, kaže Dodik, da UN, koje drže Amerikanci, to radi, navodeći da su Srbe dva puta bombardovali, a da o tome nije bilo odluke Saveta bezbednosti UN.
 
Dodik je rekao da će današnja sednica Vlade Srpske u Srebrenici inicirati važne i krupne stvari i ukazati na sve žrtve, posebno srpske, kao i da srpski narod neće prihvatiti lažne političke konotacije stradanja.
 
Dodao je da će se danas na sednici, u saradnji sa lokalnim vlastima, dogovoriti jedan dan koji će se godišnje obeležavati kao dan žrtava Srebrenice, imajući u vidu i bošnjačke i srpske žrtve na tom prostoru, prenela je RTRS.
 
S druge strane, dodao je, Vlada će na njegov predlog prihvatiti inicijativu da se u narednih 30 dana sačini opširan izveštaj o funkcionisanju proteklih 30 godina sa rezultatom da se za 30 dana Federaciji BiH, kao strani potpisnici Dejtonskog sporazuma, uruči predlog Srpske o sporazumnom razdruživanju.
 
Predlog će, kaže, biti da se sve vrati u okvire nadležnosti Republike Srpske i onoga što je Srpska unela u BiH.
  • ja ne bot

    28.05.2024 22:05
    ludost..
    ..i komentarisati ludost!
  • Професор

    23.05.2024 21:19
    Брате Милораде нема назад. Само уједињење српских земаља.
  • Bobi

    23.05.2024 20:57
    Čuj miran razlaz
    A referendum o kojem pričaš 20 godina?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.