UŽIVO VIDEO Počela sednica Generalne skupštine UN: Odlučuje se o rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN), na kojoj će se glasati o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, počela je danas u Njujorku.
Rezolucijom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju se negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.
 
Rezoluciju o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici predložile su Nemačka i Ruanda, a sponzorisale još 34 države, među kojima su zemlje Kvinte i sve bivše jugoslovenske republike osim Srbije i Crne Gore.
Uz predlagače Nemačku i Ruandu, sponzori rezolucije su: Albanija, Australija, Austrija, Bangladeš, Belgija, BiH, Bugarska, Čile, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Irska, Island, Italija, Jordan, Kanada, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Maršalska Ostrva, Norveška, Novi Zeland, Poljska, SAD, Severna Makedonija, Slovenija, Švedska, Turska, Velika Britanija i Vanuatu, navodi se u nacrtu dokumenta.
U nacrtu rezolucije se podseća na presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu i Međunarodnog suda pravde u Hagu, kojima je zločin u Srebrenici okarakterisan kao genocid. Podseća se i da se 2025. navršava 30 godina od genocida u Srebrenici u kojem su 1995. izgubljena najmanje 8.372 života.
 
Srbiju na sednici GS UN predstavlja predsednik Aleksandar Vučić, koji je sinoć izjavio da će se prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici "videti ko su prijatelji Srbije, ko su lažni prijatelji, i ko su oni koji nikad nisu bili prijatelji" Srbije.
 
Ovde možete sednicu pratiti uživo.
 

Komentari 5

  • Radikalski UM

    23.05.2024 17:33
    Izlazak iz UN?
    Da li sada izlazimo iz UN? Posto je plan da se izadje iz Saveta Evrope.
  • Rezolucija UN

    23.05.2024 17:32
    Slavlje
    Neko sa mi pojasni; šta tačno Vučić i ovaj pored slave; pošto se glre, rukuju, dok se gospodja iza smeje.

    Šta je razlog za tu sreću?

    Rezolucija je usvojena.
  • Genocidna politika

    23.05.2024 17:19
    Dopišite sami
    Krivi smo.
    Nije nas sramota.
    Krivi smo.
    Nije nas sramota.
    Krivi smo.
    Nije nas sramota.
    Krivi smo.
    Nije nas sramota.
    Krivi smo.
    Nije nas sramota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rekordna zaplena kokaina u Nemačkoj

Nemačka policija je zaplenila rekordnih 35 tona kokaina, vrednog skoro dve milijarde evra, i uhapsila sedam osoba u koordinisanoj raciji u sedam saveznih država.