BiH šalje protestnu notu državama koje su glasale protiv rezolucije o Srebrenici

Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je da će BiH sutra poslati protestnu notu svim državama koje su u Generalnoj skupštini UN u Njujorku glasale protiv rezolucije u Srebrenici.
BiH šalje protestnu notu državama koje su glasale protiv rezolucije o Srebrenici
Foto: 021.rs
Rezolucija je usvojena sa 84 glasa "za", 19 "protiv" i 68 uzdržanih. UN imaju 193 države-članice.
 
Konaković je ocenio da se pokušava minimalizirati broj zemalja koje su glasale "za", ali naglašava da je "protiv" glasalo svega 19 zemalja, ali da je bilo "važno da taj rezultat bude pozitivan". Odnos je 4:1 za one koji su na strani istine, kazao je on.
"Smatramo da se (oni koji su glasali protiv) svrstavaju na stranu počinilaca ratnih zločinaca i da ne poštuju presude međunarodnih sudova. To je naša ljudska obaveza", rekao je Konaković, preneli su sarajevski mediji.
"Vrlo nam je važno što danas nismo čuli nikoga da je govorio protiv činjenica osim (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića" i da je "važna činjenica da je celi region, osim Srbije, bio na pravoj strani", istakao je Konaković.
 
Ocenio je da je Vućić bio "agresivan" i da je "uspeo da minimizira i velike svetske sile", što će imati posledice za koje će, kako je rekao, Vučić morati da odgovara pre svega javnosti Srbije.
 
Pozvao je "komšije da smire strasti" i da se "vrate svakodnevnim problemima koje te zemlje imaju".
 
Konaković je rekao da "znamo da su brojne zemlje u regionu bile pod pritiskom, ali su pokazale hrabrost.
 
Izjavu predsednika RS Milorada Dodika o "mirnom razlazu" u BiH Konaković je nazvao besmislenom i rekao da će "institucije odgovoriti efikasno svima koji budu radili na destibilizaciji".
 
Premijer Federacije BiH: Rezolucijom se štiti istina o Srebrenici utvrđena sudskim presudama 
 
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je da se usvajanjem Rezolucije o Srebrenici dodatno štiti istina o Srebrenici, koja je jasno utvrđena sudskim presudama. Nikšić je ocenio da je Srebrenica "ogledalo u kojem svi testiramo svoju ljudskost".
 
"Rezolucija o genocidu u Srebrenici prvenstveno je, bez sumnje, ljudski i civilizacijski čin. Danas je poslana važna lekcija počiniocima, zločincima i onom delu čovečanstva koji još ne zna razliku između dobra i zla", naveo je on.
 
Naveo je da se danas slični zločini dešavaju i u drugim delovima sveta, ističući da želi da "nikada neka nova generacija ne doživi sudbinu srebreničkih žrtava".
 
Generalna skupština UN usvojila je danas rezoluciju o Srebrenici, kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995. i koji bi trebalo da se obeležava svake godine.
 
Rezolucija je usvojena sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih.
  • ko

    25.05.2024 13:48
    Banjske pantalaone
    Oni misle da su samo oni BIH
  • Mićo

    24.05.2024 15:14
    @Професор
    Molio bi te nabrojiš tih 100 puta što su nam pomogli.

    Možeš slobodno od Osmanlijskog doba da počneš.
  • SB UN

    24.05.2024 13:58
    Pošto kažu da imaju većinu hoće li ovu neobaveznu rezoluciju poslati u SB UN na overu i da postane obavezna ? Jedino SB UN rezolucije su obavezujuće. A neće je poslati jer će tamo popiti Veto Rusije i Kine, a ne samo Veto Rusije kao 2015 god.
    Ah da, već je ta rezolucija o Srebrenici bila 2015 god u SB UN i tamo odbijena, što zvanično znači da u Srebrenici nije bilo genocida jer je SB UN tako odlučio.
    A šta ćemo sa BiH glasanjem bez konsenzusa 3 naroda ? Dejton je time prekršen i RS sada ima pravo na otcepljenje !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rekordna zaplena kokaina u Nemačkoj

Nemačka policija je zaplenila rekordnih 35 tona kokaina, vrednog skoro dve milijarde evra, i uhapsila sedam osoba u koordinisanoj raciji u sedam saveznih država.