SAD uvode vizne restrikcije gruzijskim pojedincima zbog zakona o "stranom uticaju"

Državni sekretar SAD Entoni Blinken najavio je da SAD uvode novu politiku viznih restrikcija za osobe odgovorne za podrivanje demokratije u Gruziji.
Dodao je da uvode novu politiku viznih restrikcija za osobe odgovorne za podrivanje demokratije u Gruziji vezano za kontroverzni zakon o "stranom uticaju" koji je izazvao velike demonstracije u zemlji.
 
Blinken je najavio da će SAD preispitati i svoje odnose sa Gruzijom.
U saopštenju koje je Stejt department objavio sinoć, Blinken je podsetio da je "poslednjih nekoliko meseci vladajuća gruzijska stranka Gruzijski san razvila i usvojila zakon o 'stranom uticaju' koji bi ugušio primenu sloboda udruživanja i izražavanja, stigmatizovao organizacije koje služe građanima Gruzije i sprečavao nezavisnim medijskim organizacijama da rade da pruže Gruzijcima pristup kvalitentim informacijama".
 
On je dodao da su SAD videle jasne indikacije kampanje zastrašivanja i primene nasilja da se uguši mirno protivljenje građana Gruzije tom zakonu. 
Blinken je istakao da kao odgovor na to delovanje Stejt department primenjuje novu politiku viznih restrikcija na Gruziju koja će se odnositi na pojedince koji su odgovorni, ili koji su saučesnici u podrivanju demokratije u Gruziji, kao i na članove njihovih porodica.
 
Tu su uključeni i pojedinci odgovorni za gušenje građanskog društva i slobodu mirnog okupljanja u Gruziji kroz kampanju nasilja ili zastrašivanja. 
 
Blinken je ukazao da je dugotrajna američka podrška demokratiji Gruzije osnova bilateralnih odnosa. Blinken je dodao da će se pokrenuti i sveobuhvatno preispitivanje bilateralne saradnje između SAD i Gruzije.
 
Rekao je da se SAD nadaju da će gruzijske vođe preispitati nacrt zakona i preduzeti korake napred u aspiracijama svoje zemlje ka evroatlantskim integracijama. 
 
"Dok budemo preispitivali odnose između naše dve zemlje uzećemo u obzir gruzijske akcije kada odlučujemo o svojima", zaključio je Blinken.
 
Uprkos masovnim protestima i upozorenjima Brisela i Vašingtona, parlament Gruzije usvojio je 14. maja predlog zakona o "stranom uticaju", koji je, prema tvrdnjama njegovih protivnika, napravljen po uzoru na zakon koji se u Rusiji od 2012. koristi za represiju protiv svakog protivljenja vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina.
 
Prozapadna predsednica Salome Zarubišvili stavila je veto na zakon, ali gruzijski parlament, kojim dominira premijerova partija Gruzijski san, planira da ga poništi na glasanju koje se očekuje sledećeg utorka.
  • Ташоли

    24.05.2024 13:31
    Има ли краја лицемерју. Имају сличан закон, који врло предано и примењују, а уводе санкције који такав закон желе у својој земљи.
  • Zamenik zamenika

    24.05.2024 13:05
    Rusija nikome ne uvodi vizne sankcije. U Rusiji niko nikada nema ni zašto da ide . U Rusiju nema razloga da neko normalan ode.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet