Uhapšeni osumnjičeni za planiranje napada na sinagogu u Nemačkoj

Nemačke vlasti saopštile su da su uhapsile dvojicu muškaraca osumnjičenih da su planirali napad nožem na vernike u sinagogi u Hajdelbergu, na jugozapadu zemlje.
Uhapšeni osumnjičeni za planiranje napada na sinagogu u Nemačkoj
Foto: Pixabay
Osumnjičeni, koji imaju 24 i 18 godina, privedeni su tokom odvojenih policijskih operacija u pokrajini Baden-Virtemberg ranije ovog meseca, saopštilo je državno tužilaštvo i policija, preneo je AP.
Oni su razgovarali o ubistvu jednog ili više vernika u napadu na sinagogu nakon čega bi usledila njihova "mučenička smrt", pri čemu su hteli da ih policija ubije, navodi se u zajedničkom saopštenju nemačkih vlasti.
Osumnjičenima preti optužba za kovanje zavere za ubistvo. Policija je otkrila zaveru pretresom kuće starijeg osumnjičenog 3. maja.
 
Tokom pretresa, policajac je pucao i ranio osumnjičenog nakon što je on zgrabio nož. Dokazi zaplenjeni tokom pretresa uključivali su razmenu onlajn poruka između dvojice osumnjičenih u aprilu u kojima su razgovarali o mogućem napadu na sinagogu, saopštile su vlasti.
Policija je 18. maja privela mlađeg osumnjičenog i izvršila pretres njegovog stana. Obojica osumnjičenih su nemački državljani, a 18-godišnjak ima i tursko državljanstvo, saopštile su vlasti. 
 
Nemački lideri upozorili su na rizike od napada na Jevreje i osudili porast antisemitizma nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet