Predsednik Skupštine Crne Gore: Rezolucija ujedinila srpski narod, vratićemo trobojku i srpski jezik

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić je izjavio da je "rezolucija Nemačke i Ruande o Srebrenici", izglasana u četvrtak u UN, "ujedinila srpski narod".
Predsednik Skupštine Crne Gore: Rezolucija ujedinila srpski narod, vratićemo trobojku i srpski jezik
Foto: 021.rs
On je ocenio da je Rezolucije o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici podelila svet jer je "od 193 države-članice UN za nju glasalo samo nešto više od 40 odsto država".
 
Mandić je u saopštenju koje je dostavila stranka Nova srpska demokratija ocenio da je time "poslata jasna poruka" predlagačima rezolucije.
"Vi ste izbrojali glasove u sali, ali ste protiv sebe okrenuli većinu svetskih naroda koji te glasove daju. Vi govorite da ste pobedili, ali vas je porazio većinski i miroljubivi deo čovečanstva. Vi niste izbrojali više glasova nego ste se legitimisali kao manjina", napisao je Mandić.
 
Dodao je da čak i u samoj sali Generalne skupštine UN u Njujorku, gde nisu bile prisutne sve države, rezolucija nije dobila većinu, jer je 87 država nije podržalo.
Međutim, "ono što je sigurno uradila, jeste da je oštro podelila region i odnose Crne Gore sa Srbijom i Republikom Srpskom, koje su nam najbliže, dovela na najniži mogući nivo".
 
Mandić je poručio da je ta rezolucija "dodatno ujedinila srpski narod, nezavisno od država u kojima živi" i pokazala da "srpski narod ima snage da se bori sa budućim izazovima sa kojima će se sigurno suočavati čovečanstvo".
 
"Uzdignuta čela nastavljamo borbu za srpska prava, za našu jednakost sa drugim narodima i ukupnu stabilnost kako u Crnoj Gori, tako u regionu" - najavio je on.
 
Mandić je napisao da "Srbi nikada više neće biti marginalizovani u ovoj zemlji i nikada nam više niko neće pretiti da će nas na traktorima proterati u Srbiju. Srpski jezik nikada više neće biti ponižen, već će, nakon objavljivanja rezultata popisa, zauzeti ono mesto koje mu po pravu i pravdi pripada".
 
Najavio je da će "državljanstvo steći svi koji su rođenjem ili porodičnim vezama utemeljeni u Crnoj Gori, kao i oni koji godinama žive u ovoj zemlji, a do sada isto nisu dobili, tako da više neće biti građani drugog reda".
 
Napisao je i da će "istorijska trobojka zakonom biti vraćena na mesto koje joj pripada" i da "Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici nikada više neće morati da strahuju da će im neko otimati svetinje, već će u miru moći da Bogu uzdižu svoju molitvu za mir, zdravlje i spasenje svih".
 
Na plenaranom sastanku Generalne skupštine UN u četvrtak je prihvaćena Rezolucija o Međunarodnom danu promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici. Za tu rezoluciju su glasali predstavnici 84 države, protiv je bilo 19, a uzdržanih 68.
 
Za nju je glasala i Crna Gora koju je Mandić kritikovao što je to učinila "uprkos stavu brojnih političkih predstavnika i najvećih verskih autoriteta Srpske pravoslavne crkve".
  • Darkoni

    25.05.2024 12:01
    87 država je postupilo diplomatski da se ne zameraju bez potrebe inače bi svi glasali ZA rezoluciju. Otkud vam ideja da su ti glasovi na strani Srbije? Mani se radikala, gluposti i srbovanja nego se hvatajte EU što je u najboljem interesu nezavisne Crne Gore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet