Suđenje Tačiju: Član Rugovine stranke opisao kako ga je OVK 1999. maltretirala

Zaštićeni svedok opisao je na haškom procesu bivšem lideru OVK Hašimu Tačiju optuženom za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, kako ga je OVK pritvorila i maltretirala.
Suđenje Tačiju: Član Rugovine stranke opisao kako ga je OVK 1999. maltretirala
Foto: Pixabay
Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, koje je OVK proglasila za "kolaborante", Srbima i Romima optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
Zbog zaštite identiteta, svedok je iskaz dao na zatvorenoj sednici, pod šifrom 4230.
 
U sažetku njegove izjave, koje je tužilaštvo ranije objavilo na internetu, piše da je svedok bio član Rugovine partije, Demokratskog saveza Kosova, kada su ga pripadnici OVK 1999. uhapsili i pritvorili.
U spisu se dalje navodi da je on u pritvoru "prebijan i zastrašivan".
 
Isto se ponovilo i na drugoj lokaciji, na koju su svedoka i još dvojicu pritvorenika prebacili pripadnici OVK.
 
Svedok 4230 je, posle zlostavljanja, bio pušten iz pritvora OVK.
 
Rugovine pristalice, kako tvrdi tužilaštvo, vrh OVK je svrstao medju protivnike zato što se dotadašnji vodja Albanaca, nasuprot OVK, zalagao za postizanje nezavisnosti Kosova mirnim putem.
 
Članove Rugovine partije, OVK je stoga pritvarala, ispitivala i maltretirala, zajedno sa drugim Albancima koje je označila kao "kolaborante", Srbima i Romima. Krivična dela nad svima koje je OVK proglasila za protivnike, počinjena su, po optužnici, u više od 40 pritvora širom Kosova i u Albaniji.
 
Sudjenje Tačiju i saoptuženima biće nastavljeno u ponedeljak, 27. maja. Od početka sudjenja, 3. aprila prošle godine, iskaz je dalo 66. svedoka optužbe.
 
Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).
 
U šest tačaka optužnice, ta krivična dela kvalifikovana su kao zločin protiv čovečnosti, a četiri tačke kao ratni zločin.
 
Svi optuženi su u pritvoru u Hagu od novembra 2020., kada su bili uhapšeni na Kosovu. U prvom pojavljivanju pred sudijom, negirali su krivicu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet