Glavni tužilac Haga odbacio optužbe da izjednačava Izrael i Hamas: "Niko nema monopol na patnju"

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan odbacio je optužbe da izjednačava postupke Izraela i Hamasa.
Glavni tužilac Haga odbacio optužbe da izjednačava Izrael i Hamas: "Niko nema monopol na patnju"
Foto: Beta/AP
On je te optužbe označio kao glupost.
 
"Ne kažem da je Izrael sa svojom demokratijom i vrhovnim sudom srodan Hamasu, naravno da ne. Ne može biti jasnije da Izrael ima svako pravo da brani svoje stanovništvo i oslobodi taoce. Ali niko nema dozvolu da počini ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Sredstva nas definišu", izjavio je Kan za Sandej tajms, u prvom intervjuu otkako je saopštio da će zahtevati naloge za hapšenje izraelskog premijera i ministra odbrane, kao i tri lidera Hamasa.
Tužilac MKS je rekao da je dao primer Velike Britanije i Irske republikanske armije (IRA) kada ga je jedan izraelski zvaničnik upitao kako je trebalo da se lociraju taoci.
 
"Bilo je pokušaja da se ubije Margaret Tačer, britanski poslanik Eri Niv je dignut u vazduh, lord Mauntbaten je dignut u vazduh, bilo je pucanja u kolena, ali Britanci nisu odlučili da kažu 'Pa u Ulici Folz (srce katoličkog Belfasta) nesumnjivo može biti članova IRA i simpatizera republikanaca i zato hajde da bacimo bombu od 900 kilograma na tu ulicu'. Ne možete to uraditi", rekao je Kan.
Britanski list je objavio da Kan nosi plavu traku oko zgloba na kojoj piše "dovedite ih kući" što je poziv na povratak talaca, uz ličnu oznaku posvećenu najmlađem taocu Kfiru Bibasu.
 
"To bi slomilo svakom srce. Kfir je imao samo devet meseci. Ali nema monopola na patnju. Tamo palestinske bebe umiru i ne možemo imati duple standarde", rekao je Kan, ocenivši da je odgovornost sveta, ako nalozi za hapšenje budu izdati, da ih i ispuni.
 
"Ako se države ne uključe, to ima velike posledice. MKS je njihovo dete, ja sam samo dadilja ili unajmljena pomoć. Oni imaju odgovornost da brinu o tom detetu, ili da budu odgovorni što su ga napustili", zaključio je glavni tužilac MKS.
  • "Monopol na patnju"

    26.05.2024 15:47
    Zašto to niste rekli i kada ste puštali nesrpske ratne zločince na slobodu 90ih, ili kada ste donosili rezoluciju o sećanju na žrtve 90ih koje pripadaju samo jednoj nacionalnosti.
    Zašto kada se radi o srpskim žrtvama 90ih odjednom svi ostajete nemi i odjednom se dokazuje da je u redu imati "monopol na patnju"?

    Dvostruki standardi i dokaz da bez obzira da li ste musliman ili hrišćanin, levičar ili desničar, bez obzira u kojoj državi živite ne može se poreći i da se i sudstvo i međunarodno pravo selektivno primenjuje.
  • Indija

    26.05.2024 13:59
    Nebrojana ubistva,namerno izazvana glad,Bengal...samo Indija...ne bih dalje nabrajao....ako g-din želi objasniti,mora se i svega setiti,čitati...ali sve je to samo politika...nažalost nikome od njih ljudski život nije i neće biti iznad svega.Zbogom!
  • Novosadjanin

    26.05.2024 13:35
    Bravo za Kana. Sve je rekao.
    Bravo za Kana. Sve je rekao. Pametnom dosta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet