Nalazi pokazali: Uzrok turbulencija u singapurskom avionu - brza promena gravitacione sile

Objavljeni su preliminarni nalazi istrage o letu Singapur erlajnsa koji je prošle nedelje bio pogođen velikom turbulencijom.
Nalazi pokazali: Uzrok turbulencija u singapurskom avionu - brza promena gravitacione sile
Foto: Beta/AP
Nalazi su pokazali da su brza promena gravitacione sile i gubitak visine od 54 metra uzrokovali povrede, saopštilo je singapursko Ministarstvo saobraćaja.
 
Jedan putnik umro je od mogućeg srčanog udara, a desetine je povređeno nakon što je let SQ321 Singapur erlajnsa iz Londona za Singapur naišao na ono što je avio-prevoznik opisao kao iznenadnu, ekstremnu turbulenciju dok je avion leteo iznad Mjanmara.
Ministarstvo je saopštilo da je istraga u toku.
 
Let SQ321 iz Londona za Singapur u avionu Boing 777-300ER, koji je prevozio 211 putnika i 18 članova posade, stigao je u Bangkok radi hitnog sletanja, nakon što je avion bio pogođen turbulencijom koja je bacala putnike i članove posade po kabini, a neki su udarili u plafon.
"Avion je doživeo brzu promenu gravitacione sile (G). To je verovatno rezultovalo time da su putnici koji nisu bili vezani pojasom odbačeni sa sedišta uvis", navodi ministarstvo u izjavi, citirajući izveštaj singapurske istražne kancelarije za bezbednost saobraćaja.
 
Okomito ubrzanje promenilo se s negativnih 1,5 G na pozitivnih 1,5 G unutar četiri sekunde. To je verovatno rezultovalo padom putnika koji su bili u vazduhu.
 
"Brze promene gravitacione sile tokom trajanja od 4,6 sekundi rezultovale su padom visine od 54 metra. Ovaj sled događaja verovatno je prouzrokovao povrede posade i putnika", navodi se.
 
U izveštaju se takođe navodi da se čuo pilot koji je doviknuo da je znak za vezanje sigurnosnog pojasa uključen.
  • ovde nešto smrdi

    30.05.2024 16:44
    Pa nisu putnici mogli da ostanu gde su sedeli i udare u plafon, a da avion propadne naglo. Mogli su da propadnu zajedno sa avionom. Avion sem identične inercije kao i putnici ima i potisak motora koji putnici gube u trenutku kada bi se u vazduhu van sedišta.
  • mrva

    30.05.2024 13:44
    U pitanju je terminologija koja dovodi do zablude: naravno da je gravitaciona sila (tj ubrzanje) Zemlje konstantno (odnosno priblizno konstantno sa vrlo malim fluktuacijama zavisno od "geografije") i da nije ono dovelo do promena. Inercijalna ubrzanja koja nastaju usled raznih faktora (spoljašnje sile kao što je udar turbulencije) često se označavaju i mere jedinicom Zemljine gravitacije - G i to je ono na šta se mislilo u tekstu. Pa tako vozač formule 1 u krivini može da iskusi npr 3 G zbog dejstva centrifugalne sile, iako je naravno na tom mestu Zemljina gravitacija takođe nepromenjena = 1 G.
  • dz0

    30.05.2024 12:12
    @Pera Tacno, ali postoje anomalije, Zemlja je ogroman magnet a to potice od metalnih ruda koje su prilicno zive, tecne i pomeraju se ispod kore duboko. Bermudski trougao je npr tako naucno objasnjen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.