Slovenija priznala Palestinu kao nezavisnu državu

Vlada Slovenije je danas donela odluku da prizna Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu i uputila je parlamentu na potvrdu, izjavio je premijer Robert Golob u Ljubljani.
Slovenija priznala Palestinu kao nezavisnu državu
Foto: Pixabay
Golob je posle sednice vlade rekao da je rešenje po modelu dve države - Izraela i Palestine, "način da se postigne mir" i da odluka njegovog kabineta "nije uperena ni protiv koga".
 
Predsednica slovenačkog parlamenta Urška Klakočar Zupančič najavila je da će Državni zbor u utorak raspravljati o odluci vlade da prizna palestinsku državu, prenosi agencija STA.
Tu odluku prvo mora da razmotri spoljnopolitički odbor Državnog zbora, koji će se sastati u ponedeljak.
 
Ako parlament potvrdi odluku vlade, time će biti završen proces slovenačkog priznavanja palestinske države.
Bivši slovenački premijer Janez Janša, predsednik nacionalističke Slovenačke demokratske stranke, kritikovao je vladu zbog odluke da prizna Palestinu 10 dana pre izbora za Evropski parlament, optuživši je za "eksploataciju mrtve palestinske dece u političke svrhe".
 
Vlada Slovenije je 9. maja pokrenula proceduru za priznanje Države Palestine i najavila da će odluku poslati Državnom zboru najkasnije do 13. juna.
 
Golob je tada kazao da je priznanje samo prvi korak u potrazi za dugoročnim rešenjem izraelsko-palestinskog sukoba i da je Slovenija, kao odgovorna članica Saveta bezbednosti UN, dužna da učini sve da uspostavi trajni mir na Bliskom istoku.
 
Palestinu su ove nedelje priznale Španija, Irska i Norveška, čime su se pridružile grupi od 140 zemalja koje su to ranije učinile. Ako Državni zbor potvrdi odluku vlade, Slovenija će postati deseta od 27 članica EU koje su priznale Palestinu.
  • Marko

    31.05.2024 12:03
    Lihvari uzvracaju udarac
    Bice krediti stop za Sloveniju kao mera reciprociteta od Jevreja.
  • Jan Ez

    31.05.2024 08:19
    @Jan 50
    Ne cvili.
  • Jan 50

    30.05.2024 21:49
    Bravo Evropo, podrzavate nove naciste, ali sa Bliskog Istoka. Podryavate Hamas naciste i dajete im zeleno svetlo za nove jos jace zlocine, cestitam. Kada bi jedna drzava u Evropi imala takve neprijatelje kao sto je Hamas, sigurno bi isto uradili kao Izrael, ali....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.