Savet EU uvodi nove carine na uvoz žitarica iz Rusije i Belorusije

Savet Evropske unije usvojio je uredbu kojom povećava carine na uvoz žitarica iz Rusije i Belorusije sa ciljem da se u praksi zaustavi uvoz žitarica i proizvoda od njih iz tih država.
Savet EU uvodi nove carine na uvoz žitarica iz Rusije i Belorusije
Foto: 021.rs
Povećane su carine na žitarice, seme uljarica i njihove prerađevine kao za sušeni grašak i pelete od šećerne repe iz Rusije i Belorusije do tačke koja će u praksi zaustaviti uvoz ovih proizvoda u EU kako bi se sprečila "destabilizacija tržišta žitarica" i zaustavi ruski izvoz "ilegalno prisvojenog žita proizvedenog na teritoriji Ukrajine", navodi se u saopštenju objavljenom na internet stranici Saveta EU.
Belgijski ministar finansija Vinsent van Petegem kazao je da će mere sprečiti Moskvu da koristi prihode od izvoza tih proizvoda za dalje finansiranje rata.
 
"Ovo je još jedan način na koji EU pokazuje stalnu podršku Ukrajini", naveo je on.
Nove mere, koje će stupiti na snagu 1. jula, neće uticati na tranzit navedene robe kroz EU iz pomenute dve zemlje, ističe se na veb stranici Saveta Evropske unije.
 
Uvoz žitnih proizvoda u EU iz Rusije značajno je porastao od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine jer je Moskva vodeći svetski proizvođač i izvoznik tih proizvoda.
 
S obzirom na trenutni obim izvoza u svet, Ruska Federacija bi mogla da preusmeri značajne količine tih proizvoda u EU, što bi izazvalo nagli priliv iz svojih velikih postojećih zaliha, čime bi poremetilo tržište EU.
  • Da vidimo!

    30.05.2024 23:34
    Gavril @ Bukvalno cete se us.... od muke! Rusiju ceka najbolja zetva u istoriji ne samo Rusije, vec bilo koje drzave ikada u istoriji planete! A RPC je dala blagoslov za gadjanje neprijateljskih baza sirom eu!
  • @Plaćač poreza

    30.05.2024 22:09
    @Plaćal poreza Taj tvoj Nato izgubio rat od Rusije iz prostog razloga jer je vojno slabiji.
  • Gavril

    30.05.2024 20:28
    Rusija je 27. maja objavila vanredno stanje širom zemlje. Prolećni mrazevi, sneg koji je pao tog dana i temperature u minusu(verovali ili ne), prouzrokovali su guitak od skoro 20 miliona tona žitarica, što je oko 14% predviđene žetve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.